Home » Știri » „Europenii ne trimit banii. Ei plătesc războiul”. Arnold Schwarzenegger, mesaj dur legat de conflictul Rusia-Ucraina

„Europenii ne trimit banii. Ei plătesc războiul”. Arnold Schwarzenegger, mesaj dur legat de conflictul Rusia-Ucraina

Bucur Ioana / 16.06.2022, 15:48
„Europenii ne trimit banii. Ei plătesc războiul”. Arnold Schwarzenegger, mesaj dur legat de conflictul Rusia-Ucraina

După aproape patru luni de război, Europa este arătată cu degetul și acuzată că ar juca un rol uriaș în conflictul Rusia-Ucraina. În timpul unui summit de mediu organizat chiar de el, actorul de origine austriacă a făcut declarații tranșante. Arnold Schwarzenegger spune că, de fapt, țările europene sunt cele care plătesc războiul început de liderul de la Kremlin.

Ce spune Arnold Schwarzenegger despre rolul Europei în conflictul Rusia-Ucraina

Luptele continuă în țara vecină, după aproape patru luni de la debutul „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin. Bilanțul provizoriu este înfiorător: zeci de mii de vieți pierdute, orașe rase de pe fața pământului, civili executați.

Țările lumii au reacționat în fața agresiunii rușilor. Ucraina primește ajutoare umanitare, aparatură militară, iar Rusia și oamenii din jurul lui Putin, inclusiv liderul de la Kremlin, au fost ținta unor pachete de sancțiuni.

În discursul pe care l-a susținut la Austrian World Summit, Arnold Schwarzenegger a punctat că Rusia  a primit de la Europa mult mai mulți bani pentru combustibilul livrat decât a cheltuit pe rachetele lansate împotriva Ucrainei. Vedeta a adăugat că, de fapt, țările europene plătesc războiul.

„Suntem cu toții oripilați de imaginile pe care le vedem la știri în fiecare seară. Dar haideți să fim sinceri cu noi înșine. Cele 1.300 de rachete pe care Ruaia le-a lansat asupra orașelor ucrainene în primele două luni de război costă 7,7 miliarde de euro. E mult.

Dar, în aceeași perioadă de timp, Europa a trimis în Rusia 44 de miliarde de euro pentru combustibil. Deci, normal, rușii sunt supărați că pierd atât de mulți soldați și echipamente, tancuri, avioane și așa mai departe. Dar în același timp își spun „Hei, măcar nu trebuie să plătim pentru acest război. Europenii ne trimit banii. Ei plătesc războiul”.

Indiferent cum privim lucrurile, avem mâinile pătate de sânge, pentru că finanțăm războiul. Trebuie să nu ne mai mințim singuri. Avem toată tehnologia necesară pentru a lăsa combustibilii fosili în urmă”, a spus actorul la Austrian World Summit, o reuniune anuală de mediu pe care el a fondat-o, prin organizația The Schwarzenegger Climate Initiative.

Arnold Schwarzenegger, mesaj dur legat de conflictul Rusia-Ucraina

„Situaţia continuă să fie extrem de dificilă”

În mesajul transmis în noaptea de miercuri spre joi, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a multumit americanilor pentru o nouă tranșă de ajutor militar.

„Statele Unite au anunţat o nouă consolidare a apărării noastre, o nouă tranşă de ajutor în valoare de un miliard de dolari.

Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de acest ajutor. El este extrem de important pentru apărarea noastră în Donbas”, a subliniat Zelenski într-un mesaj video.

Pentagonul a precizat că este vorba despre 18 obuziere de tip Howitzer – şi vehiculele de transport aferente şi 36.000 de obuze – şi despre două lansatoare de rachetă antinavă de tip Harpoon, destinate apărării de coastă a Ucrainei la Marea Neagră.

Specialiști de la Londra au transmis că, în Donbas, „situaţia continuă să fie extrem de dificilă pentru forţele ucrainene”.

„Ucraina a reuşit probabil să-şi retragă o mare parte dintre trupele combatante, care deţineau iniţial controlul asupra oraşului Sivierodoneţk.

Situaţia continuă să fie extrem de dificilă pentru forţele ucrainene şi civilii rămaşi la est de râul Doneţ”, afirmă Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport.