Home » Știri » Ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina. Anunțul vine de la Pentagon

Ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina. Anunțul vine de la Pentagon

Bucur Ioana / 15.06.2022, 10:28
Ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina. Anunțul vine de la Pentagon

De aproape patru luni, Europa este martorul unor scene de neînchipuit pentru anul 2022. Mii de vieți pierdute, civili executați, milioane de oameni rămași fără case, orașe rase de pe fața pământului. Luptele continuă, în ciuda faptului că planurile inițiale ale liderului de la Kremlin au fost spulberate de forța cu care ucrainenii își apără țara. Recent, un oficial de la Pentagon a dezvăluit ce ar urmări Vladimir Putin după războiul cu Ucraina.

Un oficial de la Pentagon vorbește despre ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina

Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin anunța debutul unei „operațiuni speciale” în Ucraina. A fost ziua în care războiul s-a întors în Europa. Pentru ucraineni, a fost începutul unui coșmar pe care îl trăiesc deja de aproape patru luni. Milioane de oameni și-au lăsat în urmă rude, prieteni, colegi, casele, agoniseala de-o viață și au fugit cât au putut de departe, trecând granița în țările vecine.

Din primele informații, liderul de la Kremlin plănuia ca operațiunea să se încheie în doar câteva zile, fiind convins că trupele sale vor putea captura Kievul, preluând puterea în țara invadată. Nu s-a așteptat la forța cu care ucrainenii și-au apărat și își apără în continuare libertatea, viitorul. Europa a răspuns cu un val de sancțiuni pentru Rusia și regimul de la Moscova, marile companii și-au suspendat sau încheiat activitatea în Rusia. Tot mai izolat, Putin a avut din ce în ce mai puține apariții publice.

Între timp, bombardamentele continuă. Se dau lupte violente în Donbas, militarii ruși făcând ravagii în Severodoneţk şi Lisiceansk, două orașe cu o populație de aproximatix 100.000 de locuitori. Căderea lor ar permite trupelor de la Moscova să ţintească Sloviansk, în regiunea Doneţk, la 70 km vest.

În mesajul zilnic transmis populației, Volodimir Zelenski le cere oamenilor să reziste.

„Trebuie să rezistăm. Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puţin va avea forţa de a-şi continua agresiunea”, a transmis președintele Ucrainei.

Ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina. Anunțul vine de la Pentagon

„Ruşii pot obţine câştiguri tactice aici şi acolo. Ucrainenii rezistă”

Peste ocean se vorbește despre ce urmărește Putin după războiul cu Ucraina. Marți, subsecretarul Apărării Statelor Unite, Colin Kahl, a afirmat că, cel mai probabil, liderul de la Kremlin încă vrea să cucerească o mare parte, dacă nu chiar întreaga țară, însă a fost nevoit să își restrângă obiectivele tactice în război.

„Cred în continuare că are planuri pentru o parte semnificativă din Ucraina, dacă nu întreaga ţară. Acestea fiind spuse, nu cred că poate atinge aceste obiective.

Ruşii pot obţine câştiguri tactice aici şi acolo. Ucrainenii rezistă. Nu cred că ruşii au capacitatea de a atinge aceste obiective grandioase”, a declarat Kahl, în cadrul unui eveniment găzduit de Center for New American Security, conform Reuters.

Tot marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că țările occidentale ar trebui să trimită „mai multe arme grele” Ucrainei pentru a-i ajuta armata să lupte împotriva forțelor ruse.

„Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important.

Stoltenberg a adăugat că NATO a început „să intensifice livrările de arme către Kiev” și a subliniat faptul că ucrainenii „depind absolut (n.r. – de aceste livrări) pentru a face față agresiunii brutale a Rusiei”.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles în jurul secretarului Apărării americane Lloyd Austin pentru a discuta despre o eventuală accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.