Home » Când, unde, cum » Ce taine ascunde Moscova subterană. Când au început lucrările la metrou și ce tuneluri secrete s-ar afla aici

Ce taine ascunde Moscova subterană. Când au început lucrările la metrou și ce tuneluri secrete s-ar afla aici

Alexandru Cazacu / 01.03.2022, 16:43

Faptul că Moscova ar avea în paralel cu rețeaua de metrou un sistem de tunele secrete a stârnit de-a lungul anilor interesul multora. Află în rândurile articolului de mai jos, ce taine ascunde Moscova subterană, când au început lucrările la metroul din capitala Rusiei și ce tuneluri secrete ar exista aici.

Ce taine ascunde Moscova subterană

Se pare că în paralel cu rețeaua publică de metrou, Moscova ar avea un sistem de tunele secrete. Rețeaua despre care vorbim ar fi denumită Metroul 2 și ar fi fost proiectată pentru ca să se asigure funcționarea guvernului sovietic în cazul unui război nuclear.

Cele mai multe informații cu privire la instalațiile secrete de sub capitala Rusiei se arată într-un raport publicat în 1991 de către Departamentul American al Apărării. Conform documentului menționat, Metroul 2 ar face legătura între locații strategice din Moscova, iar aici se găsește un adevărat oraș subteran.

Se presupune că rețeaua construită în paralel cu cea publică de metrou a fost ordonată chiar de Stalin. Aici ar exista mai multe tuneluri secrete și buncăre de comandă. De asemenea, se spune că Metroul 2 este mai lung decât sistemul public și că ar ajunge la o adâncime de până la 200 de metri.

Orașul subteran

Totodată, spionajul american presupune că rețeaua de tuneluri secrete leagă Kremlinul de sediul FSB, de un anume aeroport și de un presupus orășel subteran la Ramenki. Ba chiar mai mult de atât, unii erau de părere că Stalin avea acces la rețeaua secretă chiar de la casa sa de vacanță din afara Moscovei.

Unii sunt de părere că orașul subteran menționat poate găzdui un număr de 30.000 de persoane și că aici există și un centru de comandă alternativ pentru liderii armatei ruse. Deși unele persoane cred că lucrările la Metroul 2 au fost stopate o dată cu moartea lui Stalin, alții sunt de părere că complexul subteran a fost finalizat prin anii 1970.

Ce taine ascunde Moscova subterană. Când au început lucrările la metrou
Ce taine ascunde Moscova subterană. Când au început lucrările la metrou

Când au început lucrările la metroul din Moscova

Lucrările la metroul din capitala Rusiei au început după 1930, deoarece industrializarea forțată a foste URSS a făcut ca populația să crească foarte repede în orașele sovietice, mai ales în Moscova. În urma acestor schimbări, pentru a putea face față forței de muncă din ce în ce mai mare a fost necesară și remodelarea infrastructurii capitalei.

Potrivit historia.ro, Lazăr Kaganovici a fost cel care a planificat și supravegheat construcția rețelei de metrou din capitala Rusiei. Metroul a fost inaugurat în primăvara lui 1935, avea 13 stații și o lungime totală de 11 kilometri.

Moscova subterană – Lucruri interesante despre metroul din Moscova

În zilele noastre rețeaua de metrou a Moscovei se întinde pe o lungime de aproximativ 317 kilometri și are nu mai puțin de 190 de stații. De fapt, metroul moscovit este al doilea, la nivel global, în topul celor mai aglomerate rețele de metrou din lume, mai scrie sursa citată.

La construirea acestuia s-au folosit elemente arhitecturale deosebite. Acestea trebuiau să reflecte conceptul socialist asupra artei, potrivit căruia, arta le aparținea cetățenilor și trebuia să fie afișată mai ales în spațiile publice. Cei din conducerea sovietică erau de părere că arta trebuie să fie prezentă în viața de zi cu zi, iar nimic nu putea scoate mai bine în evidență acest lucru decât metroul din Moscova.