Home » Știri » Grevă japoneză în administrațiile locale. De ce protestează angajații

Grevă japoneză în administrațiile locale. De ce protestează angajații

Octavian Palade / 22.11.2016, 11:17
Grevă japoneză în administrațiile locale. De ce protestează angajații

Angajaţi din administraţia locală au intrat în grevă japoneză, solicitând să le fie majorate salariile, cum s-a întâmplat în educaţie şi sănătate.

Angajaţi din administraţia locală se află marţi în grevă japoneză şi poartă banderole pe braţ, dar fără a întrerupe activitatea. Aceștia sunt nemulţumiţi că funcţionarii publici şi personalul contractual nu au primit majorări salariale, aşa cum s-a întâmplat în educaţie şi în sănătate, relatează news.ro.

Astfel, funcţionari publici din 1.200 de primării şi consilii judeţene şi din 260 de instituţii publice deconcentrate ale ministerelor participă la protest, potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Liderul de sindicat a declarat că funcţionarii publici şi personalul contractual protestează pentru că Guvernul şi Parlamentul au neglijat această categorie profesională şi nu i-au acordat în 2016 nicio creştere salarială.

„Pentru sănătate au acordat o creştere salarială, la fel şi pentru învăţământ, însă o măsură similară nu a fost luată şi pentru administraţia locală, ceea ce a creat o stare de tensiune în rândul funcţionarilor publici şi personalului contractual”, a menționat Sebastian Oprescu.

Liderul SNFP a adăugat că protestul cu banderole pe braţ s-a dorit a fi un semnal de alarmă că este necesară modificarea şi completarea Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2016, astfel încât prevederile privind creşterile salariale să fie  aplicate unitar şi să includă şi angajaţii din administraţia publică locală. Acesta a mai spus că angajaţii din administraţie au decis să protesteze marţi pentru că miercuri ar urma să se discute în şedinţa Comisiei de muncă din Parlament OUG 43/2016.

Oprescu ținut să precizeze că Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici nu este organizatorul acestui protest, dar susţine revendicările angajaţilor din administraţia publică locală.

„Este o grevă japoneză fără întreruperea activităţii, un protest civilizat pentru a atrage atenţia, corect şi real, Parlamentului şi Guvernului că tensiunile sunt mari şi că dacă nu se modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2016 vor apărea alte forme de protest, fiind posibilă organizarea unei greve generale, la nivel naţional”, a mai afirmat Oprescu.

Șeful SNFP a mai declarat că în administraţia locală este absolut necesară o creştere salarială, pentru că în acest domeniu sunt salarii de cel mult 1.600 – 1.700 de lei, cu toate că angajaţii au studii superioare şi vechime în muncă.

Oprescu a adăugat că luni a discutat cu ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, care i-a spus că prin proiectul Legii salarizării vor fi rezolvate mare parter din aceste probleme.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, organizaţie sindicală ce reuneşte funcţionari publici şi personal contractual din întreg spectrul administraţiei publice – primării, prefecturi, consilii judeţene, inspecţia muncii, inspecţia socială, control, finanţe, transporturi, cultură şi cinematografie, forţele de muncă, protecţia consumatorului, tineret şi sport, direcţii de sănătate publică, mediu, precum şi cei din cadrul ministerelor, şi nu în ultimul rând, personalul MAE şi cei cu funcţii specifice, personalul Institutului Cultural Român, al Institutului Diplomatic Român – consilierii de afaceri europene, angajaţi care impun politicile publice ale Guvernului, este solidar cu angajaţii administraţiei publice care trag un semnal de alarmă Guvenului şi Parlamentului pentru aplicarea neunitară a OUG 43/2016, nepăsarea exprimată faţă de administraţia publică locală şi unităţi subordonate ministerelor care nu au beneficiat de creşteri salariale în anul 2016, pentru faptul că atât Parlamentul, cât şi Guvernul fac incertă creşterea salarială din domeniul asistenţei sociale”, a mai menționat liderul SNFP.

Cadrele sanitare nu fac grevă japoneză, dar pichetează Ministerul Sănătății

Şi sindicaliştii din cadrul Federaţiei Sanitas pichetează marţi, timp de două ore, Ministerul Sănătăţii, în semn de solidaritate cu sindicaliştii care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical.

„Până acum, sănătatea nu a fost considerată un sector prioritar pentru cei care guvernează în prezent  această ţară şi dorim să le aducem în atenţie, încă o dată, problemele cu care se confruntă angajaţii din sănătate şi asistenţa socială”, afirmă reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Aceștia cer Ministerului Sănătăţii, conform deciziei Consiliului Naţional, o întâlnire de urgenţă privind negocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector.

Proteste ale Federaţiei Sanitas sunt anunţate şi pe 29 noiembrie şi 6 decembrie, între orele 11.00 şi 13.00.

Federaţia Sanitas a declanşat o grevă generală în 31 octombrie, însă Ministerul Sănătăţii a cerut anularea protestului la Tribunalul Bucureşti. Magistrații au decis, pe 3 noiembrie, că greva cadrelor medicale din Federaţia Sanitas este ilegală.