Home » Știri » În ce condiții vor putea munci românii, în Marea Britanie, în 2021. Cât costă viza

În ce condiții vor putea munci românii, în Marea Britanie, în 2021. Cât costă viza

Violeta Badea / 13.01.2021, 13:09
În ce condiții vor putea munci românii, în Marea Britanie, în 2021. Cât costă viza

În ce condiții vor putea munci românii, în Marea Britanie, în 2021. Cât costă viza. Românii care vor să lucreze în Marea Britanie vor avea acest drept anul acesta, viza asigurând o şedere de până la şase luni, arată un comunicat al Ambasadei Marii Britanii în ţara noastră. Cei interesaţi o pot solicita cu cel mult trei luni înainte să lucreze ca sezonieri pe teritoriul Regatului Unit.

În ce condiții vor putea munci românii, în Marea Britanie

Potrivit site-ului Guvernului britanic, românii care doresc să muncească pot solicita o viză de lucrător sezonier. Aceasta se acordă pe o perioadă de şase luni. De asemenea, aplicanţii sunt obligaţi să demonstreze că vor fi plătiţi şi să îndeplinească anumite condiţii, printre care să fie majori şi să aibă dovada că se pot întreţine financiar pe durata şederii.

„Cetăţenii români care caută muncă sezonieră în Marea Britanie vor fi bineveniţi în 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat iniţial în 2019, a fost extins şi prelungit pentru un an, suplimentar pentru cei care doresc să vină să lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioadă de până la şase luni”, arată un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice.

Preţul vizei este de 244 de lire sterline, iar printre condiţii se mai regăseşte şi necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta reprezintă un număr de înregistrare, ce oferă acces la informaţii despre aplicant şi tipul de muncă pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.

De asemenea, cei care au primit această viză nu pot accepta un loc de muncă permanent, nu pot avea un al doilea loc de muncă, nemenţionat în certificatul de sponsorizare, şi nu pot aduce membri ai familiei în Marea Britanie, mai arată gov.uk.

Cum vor putea romanii sa mai munceasca in Marea Britanie
Cum vor putea romanii sa mai munceasca in Marea Britanie

Ce se întâmplă cu rezidenţii din Marea Britanie

În cazulîn care aţi fost rezident în Marea Britanie până la data de 31 decembrie 2020, dumneavoastră și familia dumneavoastră trebuie să aplicați pentru noul statut de rezident EU Settlement Scheme pentru a continua să locuiți în Regatul Unit după data de 30 iunie 2021. Data limită pentru aplicații este 30 iunie 2021.

În prezent, peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Aceştia vor putea să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi până acum. Dintre acestea,până la data de 26 noiembrie 2020, 218.390 au primit confirmarea statutului de rezident (settled status), iar 398.830 au primit statutul de rezident temporar (pre-settled status). De asemenea, 4.340 de aplicaţii au fost refuzate pe motive care ţin de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar 4.180 au fost retrase sau au fost considerate nule.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 s-a încheiat perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, ţară a devenit terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii. Cetăţenii români care au nelămuriri se pot informa din surse oficiale sau se pot adresa Ambasadei.