Home » Știri » Indicele record la 3 luni. Valorea record pe care a atins-o. Ce se întâmplă cu ratele românilor

Indicele record la 3 luni. Valorea record pe care a atins-o. Ce se întâmplă cu ratele românilor

Alexandru Cazacu / 05.11.2021, 17:26
Indicele record la 3 luni. Valorea record pe care a atins-o. Ce se întâmplă cu ratele românilor

Veștile nu sunt tocmai bune pentru românii care au credite în lei, deoarece indicele ROBOR a atins un nou record. Ce se întâmplă cu ratele românilor și la ce valoare a ajuns indicele, puteți afla în următoarele rânduri.

Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record. Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei

După patru zile de stagnare, joi, indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns la 2,40%, de la 2,36%. Ei bine, astăzi indicele a atins un nou record pentru anul curent, urcând până la 2,43%, potrivit datelor BNR. Totodată, de la începutul acestei săptămâni, când indicele era cotat la 2,36%, ROBOR la trei luni a prezentat o creștere de 2,96%, potrivit mediafax.ro.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la șase luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,53%, spre deosebire de joi, când era la nivelul de 2,51%. De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni a crescut de la 2,61% joi, la 2,64%. Acesta din urmă reprezintă rata dobânzii la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 1 an de zile.

La începutul lunii octombrie, Banca Națională a României a majorat dobânda cheie de la minimul istoric de 1,25%, la 1,5%. De asemenea, a fost majorată și dobânda pentru facilitarea de depozit la 1% pe an, dar și dobânda la facilitatea de creditare (Lombard) la 2% pe an, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, indicele IRCC (utilizat la calcularea dobânzilor la creditele luate din mai 2019 și până acum) a rămas la 1,08%.

Indicele ROBOR a atins un nou record
Indicele ROBOR la trei luni a atins un nou record. Ce se întâmplă cu ratele românilor

Ce factori influențează evoluția indicelui ROBOR

În ceea ce privește indicele ROBOR, există mai mulți factori care au influență asupra evoluției sale. Acesta fluctuează în funcție de condițiile economice, de rata inflației, dar și de banii care sunt disponibili pe piața bancară. Este important să menționăm faptul că, băncile nu au un niciun interes în ceea ce privește influențarea indicelui menționat, deoarece reflectă un cost atât pentru credite, cât și pentru depozite.

Mai precis, dacă acest indice crește, vor crește și veniturile unei bănci, însă în același timp se vor majora și costurile pentru bănci. Cu toate acestea, este imposibil de prezis exact ce nivel va avea o rată medie a dobânzii, ROBOR sau EURIBOR, la un moment dat, pentru că asta depinde de foarte mulți factori care sunt greu de măsurat sau influențat.

Motivul pentru care ratele dobânzilor sunt legate de indicele ROBOR

Se pare că acest mecanism a apărut în 2010, după ce statul român a promulgat condițiile de acordare a creditelor prin OUG nr. 50. Mai exact, în urma unei Directive europene, România a hotărât că creditele pot fi acordate cu dobândă fixă sau cu rata dobânzii în corelație cu un indice de referință, ROBOR.

Ei bine, decizia de alegere a acestui reper a fost luată deoarece este o practică folosită la nivel internațional, iar stabilirea acestuia este transparentă. Prin această Ordonanță de Urgență, statul român a decis să își protejeze cetățenii de eventualele majorări ale dobânzilor la creditele rezultate din deciziile unilaterale ale instituțiilor financiare (băncilor).