Home » Știri » Iohannis i-a trimis o scrisoare lui Grindeanu și i-a cerut să renunțe la OUG

Iohannis i-a trimis o scrisoare lui Grindeanu și i-a cerut să renunțe la OUG

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 15:25
Iohannis i-a trimis o scrisoare lui Grindeanu și i-a cerut să renunțe la OUG

Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Grindeanu, prin care îi cere abrogarea OUG privind modificarea Codurilor Penale.

Anunțul că președintele Klaus Iohannis i-a trimis scrisoarea premierului a fost fpcut de către Administrația Prezidențială, informează News.ro.

Klaus Iohannis a spus că pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a adoptat OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Președintele mai spune că potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă ”numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată” şi precizează că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ”ceea ce pune în discuţie însăşi necesitatea acestui demers”.

În scrisoarea lui Iohannis mai scrie că Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, competenţa de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti, iar, în cadrul procesului decizional de adoptare a OUG menţionate, CSM a fost eliminat.

Iohannis afirmă că ”acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar”.

”Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanţă de urgenţă le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice, vă solicit abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în finalul scrisorii trimise de către preşedintelui Iohannis lui Sorin Grindeanu.

De asemenea, miercuri dimineață, preledintele Klaus Iohannis i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la decizia Guvrnului de a aproba legea grațierii și modificarea Codrurilo Penale și de Procedură Penală.