Home » Știri » La ce vârstă pot ieși la pensie cel mai devreme polițiștii. Legea permite clar acest lucru

La ce vârstă pot ieși la pensie cel mai devreme polițiștii. Legea permite clar acest lucru

Alexandru Cazacu / 22.04.2021, 13:08
La ce vârstă pot ieși la pensie cel mai devreme polițiștii. Legea permite clar acest lucru

Potrivit legii, în sistemul de pensii militare de stat există trei categorii de pensii, adică de serviciu, de invaliditate și de urmaș. În categoria pensiilor de serviciu intră pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată și cea anticipată parțială, iar ultimele două le permit militarilor și polițiștilor să se pensioneze înainte de atingerea vârstei de pensionare.

La ce vârstă pot ieși la pensie cel mai devreme polițiștii

După cum spuneam mai sus, potrivit Legii 223/2015, din categoria de pensii de serviciu fac parte: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Pensia pentru limita de vârstă se acordă polițiștilor și militarilor atunci când îndeplinesc, în același timp, următoarele condiții:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

”Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, prevede actul normativ.

Pensia de serviciu anticipată și pensia anticipată parțial

Militarii și polițiștii pot beneficia de pensia de serviciu anticipată cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

La pensia anticipată parțială au dreptul militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar care au o vechime efectivă de peste 20 de ani, din care minimum zece ani reprezintă vechime în serviciu. Cei ce vor să beneficieze de pensia anticipată sau de pensia anticipată parțială trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
  • sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
La ce vârstă pot ieși la pensie polițiștii
La ce vârstă pot ieși la pensie polițiștii

Potrivit Legii 223/2015, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Așadar, Legea permite unui polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie dacă îndeplinește condițiile de vechime în profesie.

Polițiștii experimentați sunt din ce în ce mai puțini

Mii de polițiști au ieșit la pensie în ultimele luni. Se pare că valul de noi pensionări din Ministerul de Interne este cauzat de teamă că Parlamentul va modifica pensiile militare. Cei din sistem susțin că, în locul celor care au decis să iasă la pensie, vor veni polițiști școliți precar, iar misiunile ratate ar putea deveni o obișnuință. De asemenea, specialiștii sunt de părere că, pe termen lung, criza de personal din poliție va spori criminalitatea, potrivit digi24.ro.

Anul trecut, aproximativ 8.000 de angajați ai Ministerului de Interne s-au pensionat, dublu față de perioada 2018-2019. Se pare că și în 2021 se menține această tendința. Asta deoarece doar în primele trei lui aproape 2.000 de angajați s-au pensionat.