Home » Știri » Știri sociale » Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Pană Emanuela / 18.07.2021, 15:25
Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Topogan sau tobogan? Tu știi cum se scrie corect? Plăcerea copiilor pare a fi problema lingviștilor, dar și iubitorilor de limba română. Problema topogan vs. tobogan s-a tot discutat în ultimii ani, însă încă există persoane care au îndoieli când vine vorba despre acest cuvânt. Află, în continuare, care-i varianta corectă, pentru a nu da greși data viitoare când vei folosi acest substantiv.

Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Zonele cu topogane/tobogane pentru copii sunt cele mai îndrăgite din locurile de joacă, fiind amplasate întocmai pentru a-i distra pe cei mici. Ce poate fi mai frumos pentru un prichindel decât să alunece de sus în jos, din nou și din nou, până îi obosesc piciorușele să facă „buf“ pe pământ?

Totuși, chit că le știm parcă de când lumea și le vedem zilnic în drumurile noastre, încă există persoane care întâmplină probleme când vine vorba despre acest cuvânt. Și, deși ne place să credem că ne-am emancipat, unii dintre noi încă pronunță greșit acest substantiv neutru. Prin urmare, ne-am propus să rezolvăm dilema topogan vs. tobogan, pentru a afla cu toții care este forma corectă a construcției care servește ca mijloc de distracție.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Părerile rămân împărțite, însă o singură formă este corectă din punct de vedere gramatical. Așadar, pentru a folosi corect acest cuvânt trebuie să pronunțăm/scriem TOBOGAN, deși, în mod ciudat, varianta topogan este mult mai populară.

Cuvântul „tobogan“ provine din franțuzescul tobbogan și, pe cale de consecință, vom accepta cu siguranță forma „tobogan“. Acest substantiv definește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de amuzament, mai ales pentru cei copii.

Citește și: Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: mostră sau monstră?

Lecția de gramatică. DOOM 2 a acceptat și forma de topogan

Totuși, așa cum se întâmplă de multe ori, cuvinte greșite, dar care sunt ultilizate de mulți vorbitor, devin „corecte“ tocmai din acest motiv. Altfel spus, majoritatea are întotdeauna dreptate… Prin urmare, odată cu apariția celei de-a doua ediții a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (renumitul DOOM2), a fost acceptată și forma topogan, folosită în peste 90% din cazuri.

Așa se face că, începând din 2005, putem spune fără să greșim și „topogan“. De remarcat totuși că, deși ambele cuvinte sunt acceptate, forma tobogan este cea preferată, forma de topogan fiind doar cea tolerată.

Scurt rezumat

Forma corectă: Tobogan

Forma greşită: Topogan

Exemple: 

  • Ana vrea să se dea în tobogan, dar nu poate pentru că Andrei nu o lasă.
  • Copiii își așteaptă fericiți rândul, pentru a se da fiecare pe tobogan.

Tobogan = construcţie în formă de plan înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca uşor şi care serveşte ca mijloc de distracţie sportivă; jgheab înclinat folosit drept mijloc de transport prin alunecare al unor materiale, piese, etc.