Home » Știri » Liceeni din România, împotriva închiderii cinematografelor. Ce campanie au inițiat

Liceeni din România, împotriva închiderii cinematografelor. Ce campanie au inițiat

Octavian Palade / 24.11.2016, 11:22
Liceeni din România, împotriva închiderii cinematografelor. Ce campanie au inițiat

Liceeni din ţară au iniţiat o campanie de susţinere a cinematografelor închise şi a celor aflate în pericol să aibă aceeași soartă.

Zeci de liceeni din ţară, coordonatori de cluburi de film documentar One World Romania la Şcoală, au demarat o campanie de susţinere a cinematografelor închise şi a celor aflate în pericol să se închidă, relatează news.ro.

Cei mai mulți liceeni şi-au exprimat solidaritatea cu Constantin Curelea, directorul cinematografului ”Sebastian Papaiani” din Piteşti. Liceenii cer revizuirea deciziei de închidere a cinematografelor, iar printre mesaje se regăsesc: ”STOP falimentului culturii!” şi ”Filmele ne deschid mintea. Voi închideţi cinematografele”, informează Asociaţia One World.

Săptămâna trecută au fost închise cinci cinematografe din ţară: Sebastian Papaiani (Piteşti), Modern (Craiova), Republica (Iaşi), Dacia (Baia Mare) şi Central (Brăila), salariații intrând în şomaj tehnic.

Din cele peste 400 de cinematografe funcționale în 1990, în prezent mai funcţionează doar 8, acestea fiind subordonate Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”România Film”.

Roxana Caia, elevă din Bucureşti, spune: ”Vrem să fie revizuită decizia de închidere a cinematografelor independente. Vrem să se investească în dezvoltarea lor, în readucerea la viaţă a cinematografelor din afara mall-urilor”.

Diana Smeu are altă perspectivă: ”Adolescenţii de astăzi din Bacău nu au crescut cu cinematograf în oraş. Mi se pare că li s-a făcut o mare nedreptate, fiind absolut bombardaţi de mainstream-ul hollywoodian şi neavând cum să crească alternativ, cu filme pe care le-am numi bune, care, din păcate, dar şi din fericire, se văd numai la cinematografe. Important este ca fiecare dintre noi să luam atitudine şi să contribuim la mişcarea care vrea să schimbe multa nedreptate care ni se face în fiecare zi şi pe care nu mai suportăm să o simţim prin preajmă. Întrebarea rămâne: Unde vrem să respirăm? În sau la porţile cinematografului?”.

Pe parcursul festivalului de documentar şi drepturile omului organizat în luna martie anul acesta, Asociaţia One World Romania a atras atenţia asupra dispariţiei rapide a spaţiilor culurale, printr-un protest simbolic. Invitaţi şi membri ai echipei au proiectat filme pe prosoape, cearşafuri şi pe propriile haine, pentru a semnala lipsa cinamtografelor şi la nivelul Capitalei.

Alexandru Solomon, directorul festivalului One World Romania, declară, din experienţa organizării de proiecte cu filme documentare: ”Ne confruntăm de mult timp cu lipsa cinematografelor şi a spaţiilor culturale în general. Din păcate, situaţia nu se schimbă în bine. Proiectele noastre, care activează în afara Bucureştiului, dar şi în Capitală, au problema permanentă de a găsi spaţii potrivite proiecţiilor de film. Cu toate astea, mai ales publicul tânăr este dornic şi interesant de evenimentele care aduc o altă experienţă decât cea petrecută individual în faţa televizorului. Mă bucur de initiaţiva elevilor, care dă de înţeles că se doreşte o schimbare”.