Home » Știri » Măsuri de relaxare 15 mai 2021. În ce condiții se renunță la mască și ce alte restricții se elimină pentru români

Măsuri de relaxare 15 mai 2021. În ce condiții se renunță la mască și ce alte restricții se elimină pentru români

Manolică Anca / 14.05.2021, 13:03
Măsuri de relaxare 15 mai 2021. În ce condiții se renunță la mască și ce alte restricții se elimină pentru români

Măsuri de relaxare 15 mai 2021. Vești bune pentru toți românii. Președintele Klaus Iohannis a anunțat relaxări substanțiale ale măsurilor restrictive în perioada imediat următoare. Iată în ce condiții se renunță la mască și ce alte restricții vor fi eliminate.

Măsuri de relaxare 15 mai 2021

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, 13 mai, că se pregătesc măsuri de relaxare a restricțiilor anti-Covid 19. Șeful statului spune că relaxarea se va face în mai multe etape, prima fiind din 15 mai, a doua etapă de la 1 iunie, a treia etapă de la 1 iulie și ultima etapă de la 1 august.

Astfel, prima etapă de relaxare a restricțiilor va avea loc chiar în acest weekend. Primul punct din calendarul de măsuri de relaxare din 15 mai 2021 este renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice exterioare, cu câteva excepții, precum zonele aglomerate din târguri, piețe sau stațiile pentru transportul în comun.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot din acest weekend urmează să fie ridicate restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar magazinele pot reveni la programul normal de funcționare. De asemenea, activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori.

Fără mască în aer liber din 15 mai 2021
Fără mască în aer liber din 15 mai 2021

De la 1 iunie se pot organiza nunți, botezuri și alte evenimente festive

Măsuri de relaxare 15 mai 2021. Președintele a adus în discuție și evenimentele festive. Acesta a spus că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate nunți, botezuri sau mese festive cu cel mult 50 de persoane la interior și cel mult 70 de persoane la exterior. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, limita se va ridica. Numărul de persoane va creşte gradual de la 1 iulie şi 1 august.

Dacă președințele a ieșit public și a spus că evenimentele festive vor putea fi organizate de la 1 iunie, ședul DSU, Raed Arafat, a ținut să precizeze faptul că discotecile și cluburile nu vor fi redeschise în primele etale ale relaxării.

„De exemplu, discotecile sau cluburile nu vor fi deschise acum, se va anunța când se poate și în ce condiții se poate. Acolo vor fi condiții speciale, pentru a putea relua activitatea la interior, măcar în prima etapă (…) Asta o să apară în Hotărârea CNSU”, a declarat Arafat, la Antena 3.

În ceea ce privește școala, președintele Iohannis a spus că nu se modifică prevederile aflate în vigoare, acestea urmând să se deschidă pentru toți elevii doar dacă rata de incidență va fi sub un caz la mia de locuitori. Cu toate acestea, Iohannis a spus că „e foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”.

În aceeași ședință au fost trasate și noi ținte în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva Covid-19: până la 1 iunie să fie 5 milioane de persoane vaccinate, iar până la 1 august, 7 milioane de persoane vaccinate.