Home » Știri » Când se redeschid restaurantele,cinematografele și sălile de jocuri în București. Noile măsuri anunțate de autorități

Când se redeschid restaurantele,cinematografele și sălile de jocuri în București. Noile măsuri anunțate de autorități

Violeta Badea / 22.01.2021, 17:21
Când se redeschid restaurantele,cinematografele și sălile de jocuri în București. Noile măsuri anunțate de autorități

În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile au anunțat noi măsuri. Ce restricții dispar în București, după ce rata de infectare a ajuns sub 3 la mia de locuitori, aflați în materialul următor.

UPDATE: E vestea momentului! Toți românii așteptau asta! Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), s-a reunit în şedinţă vineri și a decis redeschiderea parţială, la interior, a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de spectacole şi de jocuri de noroc.

Decizia vine după ce trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori, așa cum a anunțat și Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Decizia se aplică de luni, 25 ianuarie, ora zero.

„S-a hotărât ca începând cu 25 ianuarie, ora 0:00 să fie relaxate mai multe măsuri. Așa cum am prezentat deja relaxarea vizează domeniul Horeca. O capacitate de maxim 30%, cu respectarea tuturor normelor. În domeniul sălilor de spectacol, teatre, cinamatografe, cu 30% prezența publicului. Li se permite funcționarea cu public și sălilor de jocuri de noroc, tot așa, cu 30% din capacitate, între 6 diminteața și ora 21.”, a declarat Prefectul Capitalei, citat de digi24.ro.

Ministerul Sănătații a cerut păstrarea măsurilor

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a trimis o scrisoare Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență prin care cerea păstrarea restricțiilor din București, deoarece au fost confirmate două noi cazuri la Institutul Matei Balș de infecție cu noua tulpină, mai periculoasă, depistată în Marea Britanie.

Raed Arafat, șeful Deparatamentului pentru Situații de Urgență, le cere oamenilor să dea dovadă de responsabilitate și, de asemenea, avertizează HoReCa să respecte regulile.

„N-aș zice că ne relaxăm, că nu e corect să spunem că ne relaxăm. E un cuvânt pe care îl folosim toți, dar noi trebuie să înțelegem că se reiau unele activități. HoReCa trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30 la sută, nu 50, nu 40, ci 30 la sută, una din trei mese și așa mai departe (…) Până la orele 21:00. Rămân botezuri, nunți interzise, nu se permit, nici nu intrăm în această discuție.”, a declarat Raed Arafat.

––-

Măsuri de relaxare a restricțiilor în București. Care sunt de fapt aceste măsuri și când intră în vigoare. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, vine cu o veste bună! Capitala a ieșit din scenariul roșu și sunt posibile relaxări ale restricțiilor. Prefectul Capitalei a anunțat că, dacă evoluția incidenței infectării cu COVID-19 se menține sub trei la mia de locuitori, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc se vor deschide sâmbătă.

Măsuri de relaxare a restricțiilor în București

Bucureștiul a intrat de ieri, în scenariul galben, cu o rată de infectare de 2,96 la mie. În scenariul roșu mai rămân județele Cluj, Ilfov și Timiș. După atâtea luni de efort, locuitorii capitalei primesc o veste excelentă! Se vor redeschide restaurantele și barurile la interior, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc, în limita a 30% din locuri, dar asta doar dacă situația se menține în următoarele ore.

„Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a precizat prefectul capitalei, Traian Berbeceanu, miercuri seară la postul de televiziune Digi24.

Prefectul Capitalei anunta ca restaurantele s-ar putea redeschide
Prefectul Capitalei anunta ca restaurantele s-ar putea redeschide

Care sunt de fapt aceste măsuri și când intră în vigoare

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va fi convocat pentru o ședință care va avea loc cel mai probabil vineri, urmând ca măsurile să intre în vigoare începând cu ora 00.00 a zilei de sâmbătă. În cadrul acesteia se vor prezenta exact care sunt acestea.

Cel mai probabil, dar rata incidenței infectării cu COVID-19 se menține sub trei la mia de locuitori, se vor redeschide restaurantele și barurile la interior, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc, în limita a 30% din locuri.

Prefectul a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook care sunt, mai exact, măsurile la care face referire:

  • Permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor
  • Redeschiderea activităților „la interior” a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității
  • Permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, a scris Traian Berbeceanu pe o rețea de socializare.

De asemenea, prefectul a atras atenția la respectarea cu stricteţe, în continuare, a măsurilor aflate în vigoare, astfel putând ca, în curând, măsurile de relaxare să fie luate în calcul. În prezent, capitala are 113.825 de contaminări, în total, şi 257 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore. La nivel naţional, au fost înregistrate 3.000 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) şi 116 decese.

Se redeschid școlile? Mulți își pun această întrebare, iar după acest anunț pare că se conturează și mai mult această idee. Momentan nu s-au anunțat modificări, iar școlile vor rămâne închise până pe data de 8 februarie, când s-a anunţat că se vor redeschide.