Home » Știri » Știri sociale » Scenariu galben în București. Cum îi va afecta asta pe elevi

Scenariu galben în București. Cum îi va afecta asta pe elevi

Manolică Anca / 20.01.2021, 16:08
Scenariu galben în București. Cum îi va afecta asta pe elevi

Scenariu galben în București. Conform bilanțului publicat miercuri, 20 ianuarie 2021, de Grupul de Comunicare Strategică, Capitala trece de la scenariul roșu la scenariul galben. Ce presupune, mai exact, acest lucru și cum îi va afecta pe elevi.

Scenariu galben în București

Grupul de Comunicare Strategică a publicat miercuri, 20 ianuarie, bilanțul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus. Astfel, datorită faptului că rata de infectare a coborât sub 3 la mia de locuitori, fiind acum de 2,96 la mie, în București se trece la un nou scenariu, cel galben. În ultimele 24 de ore, Capitala a înregistat 256 cazuri noi, totalizând 113.825 de contaminări de la izbucnirea pandemiei de Covid 19.

La nivel național au fost confirmate, în total, 700.898 de infectări cu coronavirus și 17.369 de decese. Astăzi, 20 ianuarie 2021, La nivel național, s-au înregistrat 3.000 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus și 116 decese. În continuare, rămân în scenariul roșu județele Cluj cu 3,49 la mia de locuitori, Ilfov cu 3,48 la mie și Timiș cu 4,07 la mie. De partea opusă, se află un număr de 21 de județe care sunt în scenariul verde, cu sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Reamintim că cele patru scenarii se stabilesc în funcție de incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. Iată care sunt acestea și când se aplică fiecare:

  • scenariul verde – incidenţa sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidenţa de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roşu – incidenţa de peste 3 la mia de locuitori
  • carantinare – incidenţa de peste 6 la mia de locuitori

Incidența scăzută cumulată în ultimele 14 zile a fost și trecerea în scenariul galben ar trebui să aducă și ridicarea anumitor resticții. Potrivit deciziilor anterioare ale autorităților, restaurantele şi cafenelele din interior pot funcţiona în intervalul orar 6.00- 23.00, la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Același lucru ar trebui să se aplice și în cazul teatrelor și al cinematografelor.

Începând de miercuri, 20 ianuarie 2021, Bucureștiul intră în scenariul galben
Începând de miercuri, 20 ianuarie 2021, Bucureștiul intră în scenariul galben

Ce se întâmplă cu elevii în acest caz

În ceea ce privește școlile și aici ar urma să aibă loc ceva schimbări. Conform reglementărilor în vigoane, în zonele care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu puține cazuri confirmate, toate școlile se redeschid fizic, copiii întorcându-se în bănci.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică au ceva mai puține cazuri de infectare, cum este și cazul Capitalei mai nou, lucrurile se schimbă. Adică, merg în continuare la ore copiii de grădiniță și la școală elevii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. Iar în cazul scenariului roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță doar copiii de grădiniță și de ciclu primar. Asta în cazul în care nu se decis închiderea tuturor școlilor, cum a fost până acum.

Deocamdată, nu este nimic clar. Nu se știe dacă restricțiile vor fi ridicate prin noi hotărâri ale autorităților sau se ridică automat, pentru că nu a fost făcut niciun anuț în legătură cu aceste lucruri. În privința școlilor, este foarte posibil ca decizia de deschidere a acestora pe 8 februarie să rămână neschimbată.