Home » Știri » Metrorex amână încă o dată termenul de finalizare al Magistralei 5 de metrou

Metrorex amână încă o dată termenul de finalizare al Magistralei 5 de metrou

George Stanciu / 29.09.2016, 15:17
Metrorex amână încă o dată termenul de finalizare al Magistralei 5 de metrou

Directorul tehnic al Metrorex, Ionel Oprea, a furnizat, joi, un nou termen pentru terminarea lucrărilor și punerea în funcțiune a Magistralei 5 de metrou Eroilor – Drumul Taberei. Acesta a spus că până la jumătatea lui 2017, vor intra în circulație trenuri pe această magistrală. Oficialul Metrorex mai afirmă că nu mai știe a câta amânare a termenului de finalizare este aceasta.

„Termenul este jumătatea anului viitor. Nu mai ştiu a câta amânare este. Din păcate, nu”, afirmă Ionel Oprea,

Lucrările pentru magistrala M5 de metrou, Eroilor – Drumul Taberei au început încă în 2012 și primul termen de finalizare a lucrărilor a fost stabilit anul 2015. Proiectul inițial al magistralei avea în plan crearea liniei de metrou între Drumul Taberei şi Pantelimon, trecând prin zonele Cișmigiu și Piața Universității, însă lucrările sunt acum efectuate doar pe porțiunea dintre Drumul Taberei și Eroilor, conform news.ro.

Ca urmare a unei deciziei venită de la Comisia Europeană, prima parte a proiectului, finanțată în cadrul exercițiului bugetar 2007-2013, se ridică la valoarea de circa 200 de milioane de euro, dintre care 170 de milioane de euro reprezintă cofinanțarea din partea Uniunii Europene, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională.

Valoarea totală a magistralei de metrou este de aproximativ 480 de milioane de euro. Lucrările efectuate de la începutul lui 2016 pot obține finanțare din bugetul european actual.

Magistrala 5 de metrou va avea o lungime de 6,7 kilometri și zece stații. De asemenea, aceasta va avea și un depou, amplasat la stația Valea Ialomiței.

Conform Comisiei Europene, data preconizată pentru terminarea proiectului Metrorex este 31 decembrie 2017, cu toate că fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, afirma la bilanțul prezentat săptămâna trecută, la plecarea din funcţie, că magistrala va fi terminată la jumătatea anului viitor.

Potrivit Ministerului Transporturilor, lucrările de la magistrala 5 sunt efectuate în proporție de 85% din punct de vedere al structurii, și de 10% în ceea ce privește instalațiile și finisajele.