Home » Știri » Noua materie care apare în programa școlară 2023-2024. Ce vor învăța elevii din România

Noua materie care apare în programa școlară 2023-2024. Ce vor învăța elevii din România

Alexandru Cazacu / 12.01.2022, 11:08
Noua materie care apare în programa școlară 2023-2024. Ce vor învăța elevii din România

După ce în luna noiembrie a anului trecut autoritățile au decis ca din anul școlar 2022-2023 să fie introduse în școli educația financiară și educația juridică, acum s-a hotărât ca, începând cu anul școlar 2023-2024, o nouă materie să fie inclusă în programa școlară. Află în continuarea articolului ce vor învăța în viitor elevii din România. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

O nouă materie va fi inclusă în programa școlară 2023-2024

Printr-o lege oficializată luni, s-a stabilit introducerea în programa școlară a educației pentru mediu. Decizia a fost luată pentru a-i ajuta pe elevi să învețe despre efectele acțiunilor asupra mediului și despre bunele practici din acest punct de vedere.

Mai precis, luni a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 14/2021. Actul normativ prevede modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, introducând în curriculumul național al învățământului primar și gimnazial competențele de mediu. Așadar, începând cu anul școlar 2023-2024, educația pentru mediu va fi inclusă în programa școlar, potrivit avocatnet.ro.

„Provocările legate de mediu necesită un răspuns urgent și ambițios, pentru că viitorul se clădește cu o generație pregătită pentru provocările actuale legate de climă și mediu. Investițiile în infrastructura verde, în programe de mediu și de management sustenabil al resurselor naturale ale României nu pot fi susținute eficient în lipsa educației corespunzătoare a populației”, motivează inițiatorii introducerea acestei materii.

Este important să menționăm faptul că, noile competențele de mediu se vor alătura celor sociale și civice, iar pentru ca această măsură să poată fi aplicată efectiv, modul de implementare a curriculumului național în programa școlară trebuie stabilit printr-un ordin al ministrului Educației.

Ce materie nouă apare în programa școlară 2023-2024
O nouă materie va apărea în programa școlară 2023-2024. Ce vor învăța pe viitor elevii din România

Domeniile care determină profilul de formare al unui elev

Acum, în curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial există opt domenii de competențe-cheie, iar acestea determină profilul de formare a unui elev. Mai exact, este vorba despre următoarele competențe:

  • competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;
  • competențe de comunicare în limbi străine;
  • competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;
  • competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;
  • competențe sociale și civice;
  • competențe antreprenoriale, financiare și juridice;
  • competențe de sensibilizare și de expresie culturală;
  • competența de a învăța să înveți.

Începând cu anul școlar 2022-2023, elevii vor studia în școli educația financiară și educația juridică

După cum spuneam și în primele rânduri ale acestui articol, în noiembrie 2021, autoritățile au stabilit ca, începând din anul școlar 2022-2023, elevii să studieze în școli atât educația financiară, cât și cea juridică. Concret, odată cu apariția Legii 273/2021, cursul de competențe antreprenoriale a devenit, curs de competențe antreprenoriale, financiare și juridice, potrivit sursei citate.

Această decizie a fost luată în ideea de a-i învăța pe elevi cum funcționează creditele, care este diferența dintre active și pasive, ce diferență este între cardul de debit și cardul de credit, cum funcționează IFN-urile, de ce este importantă economisirea, dar și unele informații de bază despre investițiile la bursă.

Așadar, elevii români vor învăța pe viitor lucruri noi legate de partea financiară, dar și despre efectele acțiunilor oamenilor asupra mediului și despre bunele practici din acest punct de vedere.