Home » Știri » OUG privind modificarea Codurilor penale, publicată în Monitorul Oficial

OUG privind modificarea Codurilor penale, publicată în Monitorul Oficial

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 03:05
OUG privind modificarea Codurilor penale, publicată în Monitorul Oficial

OUG privind modificarea Codurilor penale, aprobată marți seara de Guvernul Grindeanu, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Textul articolului 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va fi următorul: 

„1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, relatează News.ro.

Noul articol dinCodul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

În OUG mai este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia „denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”. Această prevedere intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Legea grațierii și modificarea Codurilor penale a scos în Piața Victoriei pîn jur de 15.000 de oameni care au protestat.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că OUG prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.

”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.