Home » Știri » Pașaportul românesc, printre cele mai puternice 20 din lume. Ce surprize apar în clasament

Pașaportul românesc, printre cele mai puternice 20 din lume. Ce surprize apar în clasament

Manolică Anca / 25.07.2022, 12:45
Pașaportul românesc, printre cele mai puternice 20 din lume. Ce surprize apar în clasament

Pașaportul românesc continuă să se mențină printre cele mai puternice 20 din lume. Potrivit unui sondaj recent pe baza indexului Henley Passport 2022, acesta ocupă locul 16 în lume, oferind acces fără viză în 174 de destinații de călătorie. Pe ce loc s-a situat anul trecut și ce țări ocupă primele locuri.

Pașaportul românesc, pe locul 16 în lume

Potrivit indexului Henley Passport (HPI) pe 2022, realizat de firma britanică de consultanță Henley & Partner și actualizat recent, România deține al 16-lea cel mai puternic pașaport din lume, fiind la egalitate cu Chile și Monaco. Și-a menținut poziția obținută în clasamentul din 2021 și, totodată, pașaportul românesc a păstrat același număr de destinații pentru călătorii fără viză ca în anul precedent.

Pe primul loc la nivel global se situează Japonia, țară ai cărei cetățeni pot călători în 193 de destinații fără a avea nevoie de viză. Pașapoartele emise de Singapore și Coreea de Sud sunt la egalitate pe locul doi, oferind accesul la 192 de destinații.

Cu toate acestea, a avea un pașaport puternic nu duce automat la mai multe călătorii. Raportul care însoțește clasamentul scrie că posesorii de pașapoarte cu cel mai mare acces la nivel global sunt cei mai restricționați și mai reticenți spre a se bucura de libertatea de călătorie în prezent.

Cererea internațională de pasageri în regiunea Asia-Pacific este în creștere, dar a atins doar 17% din nivelurile înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei ce coronavirus, pandemiei Covid-19, după ce a oscilat sub 10% în cea mai mare parte a ultimilor doi ani. Călătoriile merg mult mai bine în Europa și America de Nord, acolo unde procentul a atins 60% din nivelurile pre-pandemie.

Următoare țări în top. Marea Britanie și SUA au coborât un loc în clasament

Pe locul trei se situează, la egalitate, Germania și Spania, cu 190 de destinații fiecare, în timp ce pașapoartele finlandeze, italiene și luxemburgheze permit accesul la 189 de destinații. Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, cu câte 188 de destinații, ocupă locul cinci, urmate de Franța, Irlanda, Portugalia și Marea Britanie, cu câte 187 de destinații, și de Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția și SUA, cu acces fără viză la 186 de destinații din întreaga lume.

În timp ce Regatul Unit (187) și SUA (186) au coborât un loc în clasamentul din acest an, Rusia a urcat două locuri, situându-se pe 50, având, teoretic, acces la 119 destinații. Însă țara se confruntă acum cu restricții severe de călătorie de când a invadat Ucraina.

„Posesorii de pașapoarte rusești sunt mai izolați de restul lumii ca niciodată, deoarece sancțiunile, interdicțiile de călătorie și închiderea spațiului aerian îi limitează pe cetățenii ruși să acceseze toate destinațiile din Asia și Orientul Mijlociu, cu excepția câtorva destinații (…) Istanbul și Dubai, care au devenit puncte de atracție”, transmite firma britanică de consultanță Henley & Partner, potrivit Profit.ro.

Indexul Henley Passport are la bază date furnizate în exclusivitate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și analizează pașapoartele din 199 de țări.