Home » Știri » Pegasus, softul de spionaj care îți transformă telefonul în cel mai mare dușman. Cum funcționează și ce trebuie să știi

Pegasus, softul de spionaj care îți transformă telefonul în cel mai mare dușman. Cum funcționează și ce trebuie să știi

Cojocaru Cristian / 17.09.2021, 17:25
Pegasus, softul de spionaj care îți transformă telefonul în cel mai mare dușman. Cum funcționează și ce trebuie să știi

Pegasus este softul de spionaj dezvoltat de către israelieni care, în urmă cu puțin timp, ținea titlul celor mai cunoscute publicații la nivel mondial. Acest software a fost utilizat pentru a spiona șefi de stat și jurnaliști din mai multe țări.

Softul de spionaj Pegasus utilizat împotriva șefilor de stat și jurnaliștilor

Era tehnologiei face ca metodele de spionaj să difere față de cele de acum peste șapte decenii, atunci când avea loc cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, companiile în colaborare cu specialiștii în securitate cibernetică dezvoltă aplicații cu care se pot efectua acte de spionaj la adresa jurnaliștilor și șefilor de stat.

Acesta a fost și cazul software-ului Pegasus, cu ajutorul căruia mai multe astfel de persoane au fost spionate fără a avea cea mai mică urmă de suspiciune. Acest lucru a ieșit la iveală în urmă cu aproximativ două luni, iar un scandal a apărut pe prima pagină a celor mai importante publicații ale lumii.

Acest program a fost dezvoltat de către o companie  din Israel și a fost utilizat pentru a verifica fiecare mișcare și conversație a mai multor jurnaliști, activiști dar și oameni ai scenei politice mondiale. În urma acestei exploatări s-a arătat că peste 50.000 de persoane apăreau pe o listă, astfel că împotriva acestor persoane ar fi putut fi folosit programul spyware Pegasus.

Acest soft este dezvoltat de către compania NSO Group și este vândut în general guvernelor.  Publicații precum The Guardina, The Washington Post, Le Soir, Le Monde, Die Welt, OCCRP sunt doar câteva dintre numele importante din presa mondială care au făcut publică această situație, acțiunea fiind denumită ”The Pegasus Project”.

Potrivit articolelor publicate, programul respectiv era utilizat pentru a spiona mai multe persoane și poate fi instalat pe orice tip de telefon, fără ca utilizatorul acestuia să devină suspicios nici măcar o secundă. Programul este compatibil atât cu sistemul de operare al Apple, iOS dar și cu Android.

În apărarea sa, compania NSO Group a afirmat că persoanele aflate pe lista făcută publică nu reprezentau ținte ale spionajului cibernetic și că această aplicație este vândută guverneleor în scopul de a preveni ”terorismul și crima organizaăt”. Totodată, oficialii companiei au afirmat că este posibil ca unele guverne să folosească programul Pegasus într-un mod abuziv la adresa mai multor persoane. Mai mult, aceștia au afirmat că Pegasus nu lasă nici o urmă, deși contrariul a fost demonstrat de către experții în securitate cibernetică.

softul spionaj pegasus
Specialistii in securitate cibernetica au dezvoltat un program cu care poti afla daca telefonul tau a fost infectat

Cum este utilizat Pegasus

Programul Pegasus este capabil să infecteze orice tip de telefon, având în vedere că funcționează pe orice sistem de operare actual. Anterior, acesta funcționa doar cu ajutorul unui atac de tip phishing în prealabil, astfel că utilizatorul primea un SMS cu un link pe care trebuia să îl acceseze.

În urmă cu trei ani, abilitățile programului au devenit și mai performante, astfel că acesta putea exploata un dispozitiv prin aplicații precum iMessage și WhatsApp. Ulterior, programul a ajuns să fie capabil inclusiv de atacuri de tip zero-day, astfel că Pegasus permitea instalarea și utilizarea de la distanță, fără ca persoana în cauză să aibă idee despre acest lucru.

Aceste vulnerabilități erau exploatate cu mult înainte ca experții în securitate cibernetică ai Android sau iOS să afle despre ele. Amnesty International a dat un exemplu în acest sens, afirmând că un iPhone 12 cu iOS 14.6 actualizat era infectat deja cu programul spyware, în luna iulie 2021.

Pegasus oferea astfel drepturi de administrator persoanei care se afla la distanță, putând să efectueze orice operațiune asupra unui fișier, să acceseze camera și microfonul, să modifice un fișier sau să îl transfere. Cu atât mai mult, programul poate vedea agenda telefonică, poate citi e-mail-urile în timp real și poate afla locația exactă prin utilizarea GPS-ului telefonului.

În cazul în care vrei să afli dacă și telefonul tău a fost infectat cu Pegasus, cei de la Amnesty International au dezvoltat o aplicație numită Mobile Verification Toolkit. Aceasta este disponibilă pe celebrul site al dezvoltatorilor, GitHub și poate detecta dacă telefonul tău a fost a fost accesat cu ajutorul programului israelian.