Home » Știri » Petrică Mâțu Stoian, viața și cariera. Interpretul de muzică populară s-a stins din viață la 61 de ani. De ce s-au sesizat procurorii în cazul morții lui

Petrică Mâțu Stoian, viața și cariera. Interpretul de muzică populară s-a stins din viață la 61 de ani. De ce s-au sesizat procurorii în cazul morții lui

Alexandru Cazacu / 08.11.2021, 15:08
Petrică Mâțu Stoian, viața și cariera. Interpretul de muzică populară s-a stins din viață la 61 de ani. De ce s-au sesizat procurorii în cazul morții lui

Petrică Mâțu Stoian a fost și va rămâne în inimile multor români unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică populară din România. Din nefericire, cunoscutul interpret a încetat din viață la data de 6 noiembrie 2021, la vârsta de 61 de ani.

Viața și cariera lui Petrică Mâțu Stoian

Cunoscutul solist de muzică populară s-a născut pe 18 septembrie 1960, în comuna Isverna din județul Mehedinți. Deși muzica a fost marea lui pasiune, la început, Petrică Mâțu Stoian a studiat la Facultatea de drept. Ulterior, artistul a terminat Conservatorul, iar din 1995 a lucrat la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului. Apoi, îndrăgitul interpret a lucrat la Ansamblul Maria Tănase din Craiova, oraș în care a locuit până sfârșitul vieții.

Artistul a debutat la emisiunea ”Tezaur Folcloric”, Mărioara Murărescu fiind cea care l-a descoperit. De-a lungul carierei sale ca interpret de muzică populară, Petrică Mâțu Stoian a participat la mai numeroase festivaluri, fiind premiat de foarte multe ori.

Mai exact, în 1993, solistul a primit premiul I la festivalul ”Maria Lătărețu” de la Târgu Jiu. De asemenea, în același an, el a câștigat premiul I la festivalul ”Cântecele românilor de pretutindeni”, dar și primul loc în ”Topul tinerilor interpreți” la edițiile din 1994 și 1995, potrivit biografii.famouswhy.ro.

Primul disc a lui Petrică Mâțu Stoian a fost înregistrat în 1995

Cântecele lui  Petrică Mâțu Stoian sunt caracterizate de veselie și voie bună, iar multe dintre acestea sunt cântece de nuntă, de veselie și înstrăinare, dar și doine, care îi erau foarte dragi regretatului cântăreț de muzică populară. Potrivit sursei citate, primul disc Electrecord a lui Petrică Mâțu Stoian a fost înregistrat în 1995 și se numea ”Aștept să răsară luna”.

De-a lungul carierei sale Petrică Mâțu Stoian a lansat mai multe melodii, iar printre cele mai cunoscute se numără:

  • “Cine-a fost mai vinovat”
  • “Mândra mea floare de munte”
  • “Plecai pe-o potecă mică”
  • “Dulce și-e guriţa”
  • “Lina, Lina, Niculina”
  • “Şi moşu’o fost băiat”
  • “Hai să bem un păhărel”
  • “Mândruliţa de la Gorj”
  • “Bea, omule, şi petrece”
  • “Făcui focul sub cazan”
  • “De la luna pân’la soare”.
Petrică Mâțu Stoian, viața și cariera. Interpretul de muzică populară s-a stins din viață la 61 de ani
Petrică Mâțu Stoian, viața și cariera. Solistul de muzică populară s-a stins din viață la 61 de ani

Interpretul de muzică popula a divorțat în urmă cu nouă ani

Nu mulți sunt cei care știu că Petrică Mâțu Stoian a fost căsătorit vreme de 16 ani cu Carmen Mihaela. Din păcate, în urmă cu 9 ani de zile, cei doi au divorțat, iar interpretul nu s-a mai recăsătorit. Se pare că motivul despărțirii a fost distanța, iar divorțul a fost de comun acord și foarte discret.

”Eu și Carmen am hotărât de comun acord să ne separăm. Nu am vrut să batem toba pe tema asta. Am intentat acțiunea de divorț în decembrie anul trecut și am avut termen pe 18 ianuarie”, a declarat Petrică Mâţu Stoian, la un post de televiziune, la vremea respectivă.

Petrică Mâțu Stoian s-a stins din viață la 61 de ani

După cum am menționat anterior, în seara zilei de sâmbătă, 6 noiembrie, Petrică Mâțu Stoian s-a stins din viață la Spitalul Județean din Reșița, unde a fost internat cu sechele post-COVID. Potrivit informațiilor apărute în mediul online, artistul a fost dus de urgență la Terapie Intensivă, el fiind inițial internat la o clinică privată pentru recuperare post-COVID.

Se pare că sâmbătă seara, Petrică Mâțu Stoian s-a simțit rău și a ajuns iarăși la spitalul din Reșița. Artistul a fost dus direct la Secția de Terapie Intensivă, din cauza sării sceptice. Din nefericire, interpretul de muzică populară a decedat. Potrivit surselor medicale, în septembrie, după ce a trecut prin COVID-19, tomograful arăta că plămânul artistului este bine.

Cu toate acestea, sâmbătă când a ajuns la spital, la CT îi apăruse bule de gaz în partea de sus a plămânului. Așadar, nu ar fi exclus ca acele bule să fi apărut în urma ”forțării de oxigen” pe care o presupune terapia hiperbară deoarece, după cum susțin medicii, astfel de modificări nu pot apărea de la o zi la alta.

De ce s-au sesizat procurorii în cazul morții artistului

Ei bine, după ce a aflat că alți trei pacienți au avut probleme grave de sănătate în urma oxigenării excesive, la clinica privată unde solistul a fost pentru recuperare după COVID-19, sora artistului a acceptat efectuarea autopsiei.

”Da facem autopsia pentru că s-au sesizat procurorii. Sunt mai multe persoane care au pățit. Vin oameni afectați de acolo de la clinică. El avea 15 ședințe. I s-a făcut rău după prima ședință. Faci o ședință și te ia cu salvarea? Înseamnă că ceva nu a fost în regulă acolo”, a declara sora interpretului, pentru Antena 3.

Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Ei bine, se pare că Parchetul Judecătoriei Reșița a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul interpretului de muzică populară, fiind efectuate cercetări cu privire la stabilirea împrejurărilor în care a murit artistul.

”Vă informăm că la data de 8.11.2021, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, a fost înregistrat dosarul cu nr. 2486/P/ 2021, având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă. În cauză se efectuează cercetări privind stabilirea împrejurărilor în care a decedat persoana vătămată Mîţu Petre, la data de 6.11.2021, în cadrul Secției de terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Reșița”, a anunțat Parchetul Judecătoriei Reșița.