Home » Știri » Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România. Reguli noi care intră în vigoare din 8 noiembrie 2021

Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România. Reguli noi care intră în vigoare din 8 noiembrie 2021

Alexandru Cazacu / 06.11.2021, 12:34
Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România. Reguli noi care intră în vigoare din 8 noiembrie 2021

Potrivit ministrului Educației, mai bine de 70% din personalul din școli este vaccinat împotriva COVID-19. Sorin Cîmpeanu a anunțat că vineri, 5 noiembrie, se vor întruni toate consiliile de administrație ale școlilor și grădinițelor pentru a stabili dacă instituțiile de învățământ se pot deschide, în funcție de pragul de vaccinare. Haideți să vedem care este pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România.

Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România

Începând de luni, atât elevii, cât și copiii de grădiniță se vor prezenta fizic în unitățile de învățământ, acolo unde rata de vaccinare este mai mare de 60%, potrivit ministrului Educației. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, rata de vaccinare depășește pragul de 60% în aproximativ 54% din școlile și grădinișele din învățământul de stat și cel privat.

”În ședințele de azi se va actualiza această rată de vaccinare, în unele situații a crescut. Situația va fi actualizată săptămânal, vineri va fi ziua de referință din perspectiva ratei de vaccinare la fiecare unitate de învățământ. Când se va depăși rata de vaccinare de 60%, se va intra la ore cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

După cum arată datele de până acum ale Ministerului Educației, nu mai puțin de 1,8 milioane de copii se vor prezenta fizic la școală și la grădiniță, începând de luni. Potrivit ministrului Cîmpeanu, în Capitală rata de vaccinare va depăși pragul de 70%.

Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România
Pragul de vaccinare la care se deschid școlile din România

CNSU a decis ca pragul de vaccinare să fie de 60%

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât ca, pentru desfășurarea cursurilor cu prezența fizică a elevilor, pragul de vaccinare să fie de cel puțin 60%. Vineri, CNSU a propus ca, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun pentru adaptarea modalității în care se vor desfășura cursurile în unitățile școlare la contextul epidemiologic actual. Așadar, există trei scenarii pentru începerea școlii de luni, iar acestea sunt următoarele:

  • a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
  • b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;
  • c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Până luni, părinții și elevii trebuie să afle ce grad de vaccinare există în școli și grădinițe. Se pare că inspectoratele școlare județene trebuie să publice lista pentru fiecare instituție de învățământ. Cu toate acestea, în unitățile școlare unde sunt probleme cu personalul, va rămâne în continuare posibilitatea ca acestea să rămână la orele online, chiar dacă rata de vaccinare depășește 60%, după cum spune ministrul Educației.

Rata de vaccinare este mai mare în licee

Conform ministrului Sorin Cîmpeanu, în rândul liceelor rata de vaccinare este ce mai ridicată, după care urmează grădinițele. Se pare că rata cea mai scăzută o au școlile gimnaziale. După cum spuneam, informații despre rata de vaccinare din fiecare instituție de învățământ vor fi disponibile pe site-ul fiecăreia și se vor actualiza săptămânal.

”Avem peste 70% din personal vaccinat – profesori, învățători, personal nedidactic și didactic auxiliar. Personalul didactic are rata de vaccinare mai mare decât cel nedidactic.

În sistemul de învățământ avem disponibilă rata de vaccinare din fiecare școală și grădiniță, nu se mai întâlnește acest lucru în niciun domeniu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.