Home » Știri » Preschimbare permis auto. De ce documente ai nevoie și unde te poți programa

Preschimbare permis auto. De ce documente ai nevoie și unde te poți programa

Nechifor Ioana / 10.03.2021, 17:01
Preschimbare permis auto. De ce documente ai nevoie și unde te poți programa

Preschimbare permis auto. În momentul în care valabilitatea permisului auto expiră, este necesar să faci demersurile corespunzătoare pentru a obține o nouă valabilitate. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi într-o astfel de situație, ce documente sunt necesare și cum te poți programa online, dar și alte informații esențiale care te pot ajuta în acest sens, în materialul următor! Vezi exact de ce ai nevoie!

Preschimbare permis auto. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Valabilitatea permisului auto diferă în funcție de categoria de vehicule pentru care este destinat. Astfel, valabilitatea permiselor de conducere variază de la 5 la 10 ani, iar în momentul în care acest termen a fost atins este necesar să faci preschimbare permis auto.

Este indicat să verifici cu atenție perioada valabilității, astfel încât să nu te trezești în portofel cu un permis auto expirat. Această situație reprezintă contravenție, iar în cazul menționat șoferii riscă o amendă de la 6 până la 8 puncte. Având în vedere că punctul de amendă, în 2021, este 145 de lei, sancțiunea minimă presupune o amendă în valoare de 870 de lei sau jumătate din sumă dacă se achită în 15 zile.

Revenind la preschimbarea permisului auto, este important să știi că printre documentele pe care trebuie să le prezinți pentru a cere o nouă valabilitate se regăsește și fișa medicală din care trebuie să reiasă faptul că ești apt pentru a deține un permis auto.

Preschimbare permis auto. De ce documente ai nevoie și unde te poți programa
Preschimbare permis auto

Documentele necesare pentru preschimbare permis auto

Fișa medicală trebuie să fie emisă de o unitate medicală autorizată care să redea faptul că respectiva persoană poate să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului auto. Examinarea are în vedere o serie de controale medicale, care pot fi la ORL, oftalmologie, neurologie, medicină internă, pentru a emite concluzia finală.

Lăsăm mai jos lista completă cu documentele necesare pentru preschimbare permis auto:

  1. Cererea solicitantului. Se obține în format electronic de la ghișeul din cadrul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
  2. Actul de identitate în orginal, dar și copie după actul de identitate.
  3. Permisul auto, care a expirat, în original.
  4. Fișa medicală din care să reiasă că solicitantul este apt medical pentru a obține permisul auto.
  5. Dovadă de plată a contravalorii permisului auto. Taxa este în valoare de 89 de lei. Se poate achita online (https://www.drpciv.ro/), dar și la ghișeu.

Este important de precizat faptul că programarea la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor se poate face online, accesând site-ul drpciv.ro. În acest fel, te poți prezenta la ghișeu în ziua, pe care ai stabilit-o conform programării online, și la ora aleasă.

Un alt aspect important este că poți solicita la ghișeu o dovadă, potrivit căreia poți conduce în continuare până când ți se va emite permisul de conducere cu noua valabilitate.

În cât timp se eliberează permisul de conducere cu noua valabilitate

Pe lângă dosarul cu actele necesare pe care trebuie să-l prezinți la ghișeu, tot aici ți se va face poză pentru permisul auto cu noua valabilitate. În principiu, termenul de eliberare al permisului de conducere este unul relativ scurt.

Sunt două variante pe care le are la dispoziție solicitantul. Există posibilitatea să îi fie eliberat în ziua respectivă în aproximativ 2 ore sau poate să-l primească prin poștă la adresa pe care o oferă în cel mult 3-5 zile lucrătoare.