Home » Știri » Radio ZU a fost amendat de CNA pentru emisiunea ”Morning ZU”, în care au fost jigniți congolezii

Radio ZU a fost amendat de CNA pentru emisiunea ”Morning ZU”, în care au fost jigniți congolezii

George Stanciu / 29.09.2016, 14:00
Radio ZU a fost amendat de CNA pentru emisiunea ”Morning ZU”, în care au fost jigniți congolezii

Postul Radio ZU a primit o amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, în valoare de 20.000 de lei, pentru emisiunea „Morning ZU”, în cadrul căreia Mihai Morar și Daniel Buzdugan au jignit congolezii. Decizia CNA vine după o serie de amânări, asta după ce primele propuneri de sancționare au fost făcute acum trei luni.

Amenda a fost aprobată prin vot doar în cel de-al treilea tur de căptre șase dintre membrii CNA prezenţi la şedinţă – Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Dorina Rusu, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu. Laura Georgescu şi Radu Herjeu au votat împotriva sancțiunii.

Suma de 20.000 de lei a venit la propunerea de Florin Gabrea. O altă idee, ce nu a adunat cele șase voturi necesare, a fost propusă de Radu Herjeu, amenda având o valoare de de 50.000 de lei.

”Am preferat să votez 20.000 decât să nu treacă nimic, pentru că mi se pare că ar fi ruşinos după ce am discutat de atâtea ori să nu se voteze nimic şi ar considera, poate, cei care nu ştiu despre ce e vorba în CNA, că noi nu am vrut să sancţionăm. Eu îi dau dreptate domnului Herjeu în principiile pe care le-a susţinut”, a transmis Dorina Rusu.

De asemenea, Radu Herjeu a spus că nu și-a modificat votul, pentru că nu poate să își schimbe motivele, conform news.ro.

”Cred că votul de azi creează un precedent periculos din două motive – se sancţionează foarte blând un derapaj extrem de grav şi nu poate fi decât o invitaţie pentru alţi radiodififuzori să ignore prevederile legale. În al doilea rând, mi se pare incorect faţă de alţi radiodifuzori care au fost trataţi pentru astfel de derapaje cu intransigenţă şi au promit o sancţiune mult mai mare. Mă întreb cum ne vom descurca pe viitor când ne vom afla între aceste situaţii”, a afirmat Radu Herjeu.

”Nu ştiu dacă e un derapaj care va lăsa urme foarte grave, pentru că s-a mai întâmplat şi altădată. Şi, apoi, considerentele fiecărui membru al acestui Consiliu sunt personale. Într-un caz poate să aibă o propunere, o gândire, în al doilea caz, altă gândire”, a susținut, Florin Gabrea.

Într-o altă, consiliul CNA a discutat despre o „exprimare rasistă”  şi au afirmat că „în afară, pentru astfel de lucuri se retrage licenţa”.

Propunerile de amenzi s-au făcut în baza articolului 47, alineatul 2 din Codul audiovizualului, ce precizează că orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie este interzisă în cadrul programelor audiovizuale.

„Nu se mai rediscută, se supune la vot. Nu e rasism faptic, e exprimare rasistă. Ar trebui sancţionată. Domnul Herjeu are dreptate, 50.000. Mie mi se pare mai grav dacă nu ia nimic, decât dacă se diminuează”, a transmis, atunci, Florin Gabrea.

„Unora li se permit derapaje foarte grave şi pleacă cu amendă mică, alţii cu derapaje mici pleacă cu amendă mare”, a susţinut Radu Herjeu.

Monica Gubernat a fost de părere că un asemenea caz de rasism este o premieră în media din România. „Pentru astfel de cazuri în afară se retrage licenţa. Ne raportăm la legislaţia europeană doar când ne convine”, a fost opinia acesteia.

 

Pe de altă parte, Răsvan Popescu este de părere că: „Legislaţia românească are nişte prevederi simple”. El i-a apărat pe cei de la Radio Zu, susținând că „a fost o emisiune de umor, de băşcălie. Licenţa se retrage pentru îndemn la război. Nişte oameni care fac bancuri proaste în fiecare zi, le-a scăpat asta, le-a părut rău, şi-au cerut scuze”, a mai adăugat el.

Acum cu trei luni, Radu Herjeu a propus o sancțiune în valoare de 50.000 de lei pentru Radio ZU, post ce face parte din grupul Intact. Valentin Jucan făuse o propunere de amendă de 25.000 de lei.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a luat decizia, pe 6 iunie, că declaraţiile celor doi moderatori, Mihai Morar si Daniel Buzdugan, făcute pe parcursul emisiunii “Morning ZU”, din data de 26 mai, de postul Radio ZU constituie o faptă de discriminare. Prin declaraţiile făcute, cei doi au promovat o atmosferă degradantă, ostilă și umilitoare la adresa persoanelor de culoare, Buzdugan și Morar primind fiecare o amendă de 5.000 de lei.

Sursă imagine: www.aktual24.ro