Restricții România. Ce noi măsuri anti-Covid au fost anunțate pentru români

de:
26 03. 2021, 11:09
Noi restricții în România. Ce au anunțat autoritățile

Autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei de coronavirus au stabilit noi restricții în România. În zonele unde a explodat numărul infectărilor cu COVID-19, măsurile vor fi mai aspre.

Restricții România. Ce noi măsuri anti-Covid au fost anunțate

Așadar, în zonele unde incidența a depășit pragul de 4 la mia de locuitori, circulația va fi interzisă vinerea și în weekend, după ora 20:00. De asemenea, magazinele se vor închide la ora 18:00. Sălile de sport vor fi deschise doar acolo unde incidența este sub 4 la mie. În zonele unde incidența depășește numărul cazurilor depășește 7,5 la mia de locuitori, restricțiile se aplică toată săptămâna. Totodată, locuitorii din zonele roșii vor putea părăsi locuința după ora 20:00 doar din motive bine întemeiate și având asupra lor declarația pe propria răspundere.

Potrivit deciziilor Comitetului pentru Situații de urgență, în zonele roșii, unde numărul cazurilor de Covid pare scăpat de sub control, se vor aplica măsurile cele mai dure. Aceste măsuri se referă atât la orele în care se poate circula, cât și la programul magazinelor.

Restricțiile trebuie aplicate imediat

În localitățile cu un număr mai mare de cazuri, printre care și Bucureștiul (incidența a atins pragul de 6,5 cazuri la mia de locuitori în Capitală potrivit ultimului raport), noile restricții trebuie aplicate imediat, așadar Hotărârea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial.

”Unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20 și nu până la orele 22, cum este acum, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la orele 18. Dacă incidența depășește 7,5 la mie circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată săptămâna, iar la operatorii economici și activitate până la ora 18, tot pe toată durata săptămânii, iar revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”, a spus Raed Arafat.

Noi restricții în România. Ce au anunțat autoritățile

Cele mai importante măsuri luate de autorități

  • În zonele unde incidența depășește 4 la mie în ultimele 14 zile în timpul vineri și în weekend circulația va fi permisă doar până la orele 20.00, iar activitatea operatorilor economici activitatea va fi permisă până la orele 18.00.
  • Dacă incidența depășește 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la orele 20.00 toată săptămâna, iar activitatea operatorilor până la ora 18.00.
  • În noaptea de 27/28.03 măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah (Paștele Evreiesc).
  • În noaptea de 3 spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.
  • Pentru 1, 2 mai, Paștele Ortodox, reglementarea va apărea în următoarea Hotărâre de guvern. Nu se pune însă discuția de a limita participarea la slujba de Înviere.
  • Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie. Nu este inclus sportul de performanță.
  • Nu există interdicție de ieșire din localitate.
  • Localitățile care sunt în carantină rămân în carantină.
  • Se respectă HG. Când se ajunge la 4 la mie se convoacă Comitetul și apoi se aplică automat.
  • Declarația este necesară după ora 20.00.
  • Dacă incidența este sub 4 la mie se poate circula până la ora 22.00.