Home » Știri » Rezultatele BEC alegeri parlamentare 2016: Victoria PSD și USR, dezastrul PNL

Rezultatele BEC alegeri parlamentare 2016: Victoria PSD și USR, dezastrul PNL

Redactia Știri / 12.12.2016, 04:13
Rezultatele BEC alegeri parlamentare 2016: Victoria PSD și USR, dezastrul PNL

Primele rezultate oficiale pentru alegeri parlamentare 2016: victoria PSD este certă, cu peste 46%. Rezultatul dezastruos înregistrat de PNL la aceste alegeri parlamentare abia dacă trece de 20%, contrastând puternic cu surpriza scorului excepțional de aproape 9% al USR.

Rezultate alegeri parlamentare 2016: „Istoricul” PSD

Este adevărat, victoria înregistrată de PSD este detașată față de următorul loc clasat, PNL, mai mult decât dublu. Totuși, slaba prezență la vot, atât în țară, cât și în ceea ce privește votul în diaspora, a facilitat acest câștig zdrobitor pentru PSD. Ce e drept, din 1989 până în prezent, politica de stânga s-a bucurat de adepți majoritari pe scena românească.

Iată mai jos primele rezultate ale alegerilor parlamentare 2016, la ora 21:00, date de IRES pe baza datelor culese până la închiderea urnelor, la comanda Digi24:

Rezultate BEC Alegeri parlamentare 2016:

Rezultatele finale pentru Senat, dupa numararea 100% din voturi:

PSD: 46,02%
PNL:
20,43%
USR:
8,61%
UDMR: 6,38%
ALDE:
6,04%
PMP:
5,43%

Datele finale pentru Camera Deputatilor, dupa numararea a 100% din voturi:

PSD: 45,83%
PNL:
20,04%
USR:
8,53%
UDMR:
6,53%
ALDE:
5,62%
PMP:
5,13%

Potrivit liderului social-democrat, Liviu Dragnea, PSD va face în mod cert alianță cu ALDE, partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu. Pe de altă parte, nu a exclus nici alianțe suplimentare, cu UDMR, de exemplu – singurele infirmări clare s-au referit la PNL, USR și PMP.

Discursul lui șefului PSD a fost unul calculat, fără excese în autoapreciere, nici în critică, în apelative, nici în dezvăluiri. De altfel, cele două dosare Liviu Dragnea, din care unul cu o condamnare, l-au reținut de la declarații despre sine prim-ministru.

Rezultate alegeri parlamentare 2016: PNL, un scor penibil

Probabil că istoric este mai degrabă punctajul obținut, chiar și în aceste rezultate neoficial finale, de PNL. Bâlbâiala candidaților de la alegerile locale, din luna iunie, cu siguranță și-a spus cuvântul. De asemenea, condițiile penale în care Vasile Blaga a părăsit șefia partidului. Asocierea cu năbădăi cu Dacian Cioloș a avut și ea, cu siguranță, o piatră așezată în mod nefavorabil.

La ora redactării acestui articol, președintele liberal, Alina Gorghiu, încă face declarații privind o eventuală alianță majoritară în jurul PNL.

Rezultate alegeri parlamentare 2016: USR, cea mai mare surpriză

Peste 8% se pare că obține partidul lui Nicușor Dan, ceea ce nu este deloc rău. USR intră, astfel, în Parlament, ceea ce înseamnă o nouă etapă pentru non-conformiștii care au așteptat rezultatele exit-poll-urilor la Tech Hub. Adevărul a relatat o reacție interesantă.