Home » Știri » Românii care vor să lucreze în străinătate trebuie să știe asta! O nouă lege a intrat în vigoare. Amendă de până la 40.000 de lei în caz contrar

Românii care vor să lucreze în străinătate trebuie să știe asta! O nouă lege a intrat în vigoare. Amendă de până la 40.000 de lei în caz contrar

Alexandru Cazacu / 28.12.2021, 12:17
Românii care vor să lucreze în străinătate trebuie să știe asta! O nouă lege a intrat în vigoare. Amendă de până la 40.000 de lei în caz contrar

Românii care vor să lucreze în străinătate și își caută un loc de muncă prin diferite agenții de plasare a forței de muncă vor fi mai protejați. Conform unei legi oficializate cu câteva zile în urmă, agenții și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă trebuie să îndeplinească o serie de obligații, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 25.000 și 40.000 de lei.

Reguli noi pentru românii care vor să lucreze în străinătate

Mai exact, este vorba de Legea 296/2021. Actul normativ a fost publicat în Monitorul oficial și introduce o nouă amendă pentru agenții și furnizorii de plasare a forței de muncă, dacă medierea între firma din străinătate și muncitorul român are o altă finalitate decât stabilirea unui raport de muncă, potrivit avocatnet.ro. Printre noile obligații se numără următoarele:

  • Asigurarea că, înainte de deplasarea în străinătate, muncitorii au toate documentele necesare accesului și exercitării dreptului la muncă în țara de primire;

  • Asigurarea că muncitorii români plasați destul timp pentru a studia ofertele ferme de muncă, înainte să semneze contractul. Mai exact, durata minimă alocată este de 5 zile pentru lucrătorii aflați la prima mediere și 2 zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii;

  • Suportarea cheltuielilor pentru repatrierea cetățenilor români, în cazul în care aceștia au fost plasați în străinătate fără să fi fost îndeplinite condițiile necesare pentru plasarea acestora (existența unui contract de muncă sau act similar, asigurare medicală și altele), dacă angajatorul nu suportă aceste cheltuieli.
Noi reguli pentru românii care vor să lucreze în străinătate
Noi reguli pentru românii care vor să lucreze în străinătate

Ce obligații au angajații

Chir și muncitorii români care se angajează prin intermediul agențiilor de recrutare au de îndeplinit câteva obligații. Acestea sunt stipulate în contractul de mediere, iar dacă nu le îndeplinesc, lucrătorii vor fi obligați să achite o sancțiune de până la 200 de euro, excepție făcând cazul în care au fost agreate contractual și plătite alte sume.

Noile obligații introduse se adaugă celor deja existente, prin care firmele de plasare a forței de muncă trebuie să asigure lucrătorilor români transportul în țara de primire prin firme autorizate, dacă deplasarea se face în grupuri formate din mai mult de 10 persoane. De asemenea, furnizorii de plasare trebuie să raporteze Inspectoratului Teritorial de Muncă contractele încheiate cu cel puțin 5 zile înainte de plecarea lucrătorilor.

Totodată, firmele trebuie să păstreze la sediul social contractul de mediere și câte o copie a contractului de muncă (una în limba română și una în limba angajatorului) pentru o perioadă de 3 ani de zile de la data încheierii acestuia.

„Din păcate, experiențele de până acum ne-au arătat că încă există vulnerabilități în momentul în care lucrătorii din România pleacă să muncească în alte țări. Insuficienta reglementare a modului de plasare a forței de muncă în străinătate poate avea consecințe negative asupra siguranței, sănătății și chiar asupra vieții lucrătorilor. Situațiile cu care ne-am confruntat în perioada pandemiei au evidențiat problemele de care lucrătorii români se lovesc constant și pe care avem datoria să le îndreptăm”, spunea Raluca Turcan, în primăvara acestui an.

Așadar, toți românii care vor să lucreze în străinătate și își caută de lucru prin agenții de plasare a forței de muncă vor fi protejați. După cum spuneam și mai sus, firmele de recrutare care nu îndeplinesc aceste obligații riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 40.000 de lei.