Home » Știri » Salariu lunar de 10.000 de lei. Unde se câștigă în România banii ăștia

Salariu lunar de 10.000 de lei. Unde se câștigă în România banii ăștia

Alexandru Cazacu / 03.03.2021, 17:50
Salariu lunar de 10.000 de lei. Unde se câștigă în România banii ăștia

Se pare că există mulți oameni în România ale căror salarii depășesc suma de 10.000 de lei brut. Se pare că acestea sunt mai des întâlnite la angajații din Capitală. Mai departe, vei putea afla unde se poate câștigă în România un salariu lunar de 10.000 de lei.

Salariu lunar de 10.000 de lei. Unde se câștigă în România acești bani

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, la 23 februarie, în România existau 236.787 de contracte de muncă înregistrate cu un salariu lunar de 10.000 de lei sau mai mare. În contextul în care economia locală are un număr care depășește 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, asta înseamnă că peste 4,2% dintre acestea au salarii brute de 10.000 de lei sau peste.

Aceste lefuri menționate mai sus sunt cel mai des întâlnite în București cu un număr de 127.232 de contracte înregistrate. Urmează Clujul cu 20.458, Timiș cu 14.841, Ilfov – 9.755 și județul Iași cu 7.099 salarii brute de 10.000 de lei sau peste, scrie Ziarul Financiar.

Factorii care influențează aceste salarii

Potrivit experților în recrutare, orașele menționate au aceste salarii, deoarece există multe companii multinaționale și românești care s-au dezvoltat în ultima perioadă și au creat noi locuri de muncă, promovându-i pe angajații cu vechime. Mai mult de atât, se pare că alți factori importanți sunt infrastructura, investițiile sau centrele universitare.

”Orașele mai sus menționate au fost și continuă să fie printre fruntașele salariilor mari datorită multitudinii de companii multinaționale și românești care s-au tot dezvoltat și implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi și crescându-le salariile.

Contează foarte mult: infrastructura, investițiile, centrele universitare. În aceste orașe există multe companii de IT, clinici și spitale private, firme de intermediere de activități monetare care se tot dezvoltă și implicit salariile cresc“, crede Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Județele cu cei mai puțini angajați care încasează lunar 10.000 de lei brut

Pe de altă parte, există și unele județe din România unde aceste salarii lunare brute sunt foarte rare. Așadar, județele în care sunt cei mai puțini angajați cu salarii lunare brute de 10.000 de lei sau mai mari sunt:

  • Mehedinți – 460 de astfel de contracte înregistrate;
  • Caraș-Severin – 493 de contracte;
  • Ialomița – 510 contracte;
  • Vrancea – 511 contracte;
  • Tulcea – 514 contracte de muncă.

Industriile cele mai bine plătite

Cu toate aceste, la nivel de industrii, salariile care sunt de 10.000 de lei sau peste, sunt cel mai des întâlnite în companiile care desfășoară:

  • activități  de realizare a softului la comandă;
  • activități de asistenţă spitalicească;
  • activități de intermedieri monetare;
  • activități de consultanţă în tehnologia informației;
  • activități de editare a altor produse software.
Unde se câștigă în România acești bani
Unde se câștigă în România acești bani

Printre domeniile economice care au aproximativ 1.000 de contracte de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mare sunt:

  • fabricarea subansamblurilor electronice (module);
  • activități ale băncii centrale naționale;
  • transporturi rutiere de mărfuri;
  • învățământul secundar general;
  • domenii în care se desfășoară activități de contractare, pe baze temporare, a personalului.

În schimb, aproape 1,58 de milioane de contracte erau înregistrate cu salarii cuprinse între 2.300 de lei brut și 3.000 de lei brut.