Home » Știri » Salariu minim pe economie 2022. Ce valoare va atinge, de la 1 ianuarie, în România

Salariu minim pe economie 2022. Ce valoare va atinge, de la 1 ianuarie, în România

Alexandru Cazacu / 10.12.2021, 16:19
Salariu minim pe economie 2022. Ce valoare va atinge, de la 1 ianuarie, în România

În România, de la 1 ianuarie 2022 va crește salariul minim brut pe economie, potrivit ministrului Muncii, Marius Budai. În prezent sunt trimise spre avizare de către acesta, două ordonanțe de urgență, cu privire la majorarea alocațiilor de stat pentru copii, respectiv creșterea punctului de pensie și pentru persoanele cu dizabilități, aprobarea celei de-a treisprezecea îndemnizații. Iată ce valoare va atinge salariu minim pe economie în anul 2022.

Valoarea pe care o va atinge salariul minim pe economie în anul 2022

Potrivit celor de la forbes.ro, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut următoarele precizări, cu privire la impactul bugetar suplimentar, acesta fiind de:

  • 12 miliarde de lei la pensie
  • 1,9 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor
  • 225 de milioane de lei pentru indemnizațiile persoanelor cu dizabilități.

Salariul minim pe economie din ianuarie 2022

Marius Budăi, ministru Muncii, a declarat că a semnat și trimis spre avizare, două ordonanțe de urgență. Acestea au plecat de la Ministerul Muncii către ministerele care avizează. În momentul în care vor primi avizul, vor fi promovate în ședința de guvern.

Prima ordonanță se referă la majorarea alocațiilor pentru copii, după cum a fost prevăzut în programul de guvernare și este semnată alături de Gabriela Firea. Cea de-a doua se referă la majorarea punctului de pensie de la 1.442 lei, la 1.586 lei, cu o creștere de 144 de lei și la majorarea pensiei minime de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 300 lei.

„Prima ordonanță am semnat-o împreună cu doamna ministru Gabriela Firea și se referă la majorarea alocațiilor de stat pentru copii, așa cum a fost prevăzută în programul de guvernare, ordonanță care a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare și atunci când va primi avizul va fi promovată în ședința de guvern. A doua ordonanță se referă la majorarea pensiilor și anume pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoare de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la valoarea de 1.442 la valoarea de 1.586 de lei” după cum declara ministrul Muncii, Marius Budăi.

Salariu minim pe economie 2022. Ce valoare va atinge, de la 1 ianuarie, în România
Salariu minim pe economie 2022. Ce valoare va atinge, de la 1 ianuarie, în România

Ianuarie 2022 – valoarea pe care o va atinge salariul minim

Potrivit ministrului Muncii, valoarea salariului minim pe economie, în România va crește în luna ianuarie a anului 2022, după o majorare cu 10% în valoare netă, adoptată de Guvern. Valoarea salariului minim brut pe economie, pe data de 1 ianuarie va atinge valoarea de 2.550 lei.

Valoarea netă a acestuia va fi de 1.524 lei, adică cu 138 de lei mai mult decât în momentul de față, iar valoarea brută va fi majorată cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual.

Majorarea salariului minim pe economie la 1 ianuarie 2022

Raluca Tucan, a declarat la finalul ședinței de Guvern care a adoptat majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2021 că impactul acestei creșteri salariale va fi asupra a aproximativ 1,97 milioane de oameni. Această creștere va fi cea mai mare din ultimii ani în ceea ce privește salariul net și de patru ori mai mare decât creșterea de anul trecut.

Ministrul Muncii a mai spus că există la nivel de țară, aproximativ 1,2 milioane angajați, (22,9%) din cei 5,6 milioane de salariați, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.