Home » Știri » Sindicaliștii Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Voiculescu

Sindicaliștii Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Voiculescu

George Stanciu / 29.11.2016, 13:46
Sindicaliștii Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Voiculescu

O delegaţie din partea Sanitas s-a întânit, marți, cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la finele acţiunii de pichetare a sediului ministerului. Liderul de sindicat Leonard Bărăscu a afirmat că în cadrul discuțiilor s-au stabilit temele pentru întâlnirea ce va avea loc luni la Ministerul Sănătăţii. Această nouă întâlnire vizează negocierea contractului colectiv de muncă din sectorul medical.

Liderul Sanitas a afirmat, după discuțiile avute cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu secretarul de stat Monica Althamer, că au stabilit doar problemele ce vor fi discutate la întâlnirea de luni, de la Ministerul Sănătăţii, dar că vor continua să facă presiuni printr-o altă acțiune de pichetarea a instituţiei, ce va avea loc marţi, 6 decembrie.

„Aşteptăm, nu avem nimic concret care să spună că începem, dar există posibilitatea acestui dialog de luni, care ar putea să lămurească lucrurile. Nu e nimic concret, pentru că tot ce s-a spus astăzi s-a stabilit pentru data de luni. Noi am dorit să fie negocieri, dar ei le-au dus într-o zonă în care nu este o negociere de contract colectiv de muncă propriu-zisă şi atunci suntem reţinuţi si ne vom revedea marţi aici, la pichet. Ziua de luni se pare că va fi decisivă”, a declarat Bărăscu.

În jur de  100 de sindicalişti de la Federaţia Sanitas au pichetat din nou, marţi, pentru o oră şi jumătate, sediul Ministerului Sănătăţii, solicitând începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul sectorului medical.

Liderul sindical a spus că sindicaliştii nu vor să negocieze salarii, ci alte elemente din acest contrat, precum concediile de odihnă şi materialele pentru spitale.

„Domnul ministru spunea, într-adevăr, că în Legea 62 există un articol băgat tot de aceşti deştepţi de după 2010, în care se spune că, dacă nu ai un buget votat, nu poţi să negociezi un contract la bugetari. Eu îi spun domnului ministru, i-am spus şi domnului Cioloş, că nu are nicio legătură. Noi nu avem o lege în care negociem salarii prin contractul colectiv de muncă. Noi facem altceva. Stabilim concediul de odihnă, bazele de calcul pentru educaţie medicală continuă, materialele pentru spitale şi nu în ultimul rând, protecţia pentru colegii noştri din spitale: uniforme, pantofi şi aşa mai departe. Sunt importante, nu poţi să intri într-un an sau în concediu fără acest contract colectiv de muncă”, a declarat Bărăscu.

El a comentat că i se pare „suspect şi lipsit de bun simţ” că acest articol din lege nu a fost invocat până în acest moment, arată news.ro.

Federaţia Sanitas a anunţat încă de săptămâna trecută că va picheta Ministerul Sănătăţii în zilele de 22 şi 29 noiembrie, dar şi în data de 6 decembrie, între orele 11.00 şi 13.00, arătându-se solidară cu sindicaliştii ce vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical.

Leonard Bărăscu afirma, în 22 noiembrie, după discuțiile de atunci cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu secretarul de stat Monica Althamer, că sindicaliştii așteaptă să fie invitați la negocierile cu privire la noul contract colectiv de muncă, dar că iau în calcul greva generală, dacă negocierile nu vor fi făcute în viitorul apropiat.