Home » Știri » Seism 2016: Exercițiu de alarmare în caz de cutremur, la București și Iași

Seism 2016: Exercițiu de alarmare în caz de cutremur, la București și Iași

Octavian Palade / 01.11.2016, 10:10
Seism 2016: Exercițiu de alarmare în caz de cutremur, la București și Iași

Seism 2016 este denumirea exercițiului de alarmare în caz de cutremur, desfășurat azi în Capitală și la Iași.

Seism 2016 este o acțiune a Ministerului Afacerilor Interne, care a organizat marți dimineață, la București și Iași, un exerciţiu de alarmare pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7, anunță news.ro.

Potrivit scenariului, marţi, la ora 8.04, în Vrancea s-a petrecut un cutremur major, cu magnitudinea peste 7. Seismul a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi, fiind declanșat planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.

Efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, la ordinul Ministerului Afacerilor Interne.

În sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI, cu scopul asigurării intervenţiei în zonele afectate.

îÎ cadrul exerciţiului, în acest moment, se desfășoară faza de evaluare a pagubelor.

În plus, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale, pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exerciţiul de alarmare “Seism 2016” este coordonat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi are drept scop verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a structurilor pentru situaţii de urgenţă, timpul necesar mobilizării unor capabilităţi suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum şi identificarea şi remedierea eventualelor deficienţe.

„E un pas important, pentru că este un exerciţiu real care se face, şi chiar dacă lumea a auzit că e un exerciţiu, nimeni nu ştia, de fapt, ce va fi”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a menționat că este necesar să fie acoperite toate traseele de intervenţie.

„Vom mobiliza judeţe limitrofe ale ţării către Bucureşti, tocmai pentru a vedea cât timp ia unei coloane de pompieri să ajungă, să spunem, dintr-un judeţ din nordul ţării până la Bucureşti, dar şi judeţe de pe traseu, pentru a vedea toţi timpii de reacţie la nivelul judeţelor”, a precizat ministrul de Interne.