Home » Știri » Singurul oraș din lume care se află pe două continente

Singurul oraș din lume care se află pe două continente

Alexandru Cazacu / 04.05.2021, 09:56
Singurul oraș din lume care se află pe două continente

Întemeiat de Constantin cel Mare și cunoscut în vechime ca și Constantinopol, orașul Istanbul este situat pe două continente. De asemenea, această locație este adesea aleasă de mulți turiști, fiind un oraș fascinant și cu o istorie extrem de bogată.

Singurul oraș din lume care se află pe două continente

După cum spuneam, Istanbulul este singurul oraș de pe glob situat pe două continente, Asia și Europa. Cel mai cunoscut oraș din Turcia are o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori și o suprafață de 5.343 de kilometri pătrați. De asemenea, Istambulul este scăldat de apele Mării Marmara, ale Mării Negre și de cele ale Bosforului. Legătura rutieră dintre partea europeană și partea asiatică se face prin trei poduri suspendate (Podul Bosfor, Podul Faith Sultan Mehmed și Yavuz Sultan Selim).

Nu mulți știu acest lucru, însă cea mai mare parte a cartierelor din Istanbul se află pe partea europeană. Potrivit statisticilor, mai bine de 70% dintre locuitori orașului trăiesc pe partea europeană, partea asiatică fiind mai puțin dezvoltată. Arhitectura de bază a orașului este otomană, însă clădirile reflectă influențe bizantine, romane și grecești.

Dacă ai puțin timp liber și vrei să mergi într-o mică vacanță poți alege această destinație pentru că nu vei rămâne dezamăgit. Printre cele mai cunoscute atracții istorice din Istanbul se află Hagia Sophia, Moscheea Albastră, Hipodromul, Palatul Topkapi și Palatul Ciragan, vechea reședință a Sultanului.

Istanbul, orașul de pe două continente

Pe lângă nenumăratele atracții turistice, Istanbul are și multe centre comerciale foarte cunoscute. Printre acestea se numără Grand Bazaar, Mahmutpasa Bazaar sau Egyptian Bazaar. De asemenea, Grand Bazaar este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume. Turiștii pot găsi aici diverse tarabe, viu colorate, ticsite cu de toate, de la condimente la vase, covoare și bijuterii. Galeriile comerciale din oraș satisfac gusturile turiștilor din întreaga lume.

Ca fostă capitală a două mari imperii, Istanbulul are o istorie deosebită și multe monumente interesante. Promontoriul cunoscut astăzi drept Sultanahmet a fost construit timp sute de ani de împărați și sultani, zidurile sale înconjurând palate de mult dispărute și unele dintre primele așezări religioase creștine.

Singurul oraș de pe glob care se află pe două continente
Singurul oraș de pe glob care se află pe două continente

De asemenea, nu mulți știu acest lucru, însă până în anul 1934, majoritatea turcilor nu au avut un nume de familie. Atunci a fost adoptat reforma numelor de familie.

De unde vine denumirea de Istanbul

Se pare că există mai multe variante din acest punct de vedere. Prima spune că denumirea de Istanbul ar veni din deformarea a trei cuvinte grecești: Eis tim Poli, care ar însemna ”eu merg către oraș”. O a doua variantă spune că denumirea orașului vine de din cuvintele ”Islam bol”, care semnifică ”acolo unde Islamul abundă”.

Ar mai fi și o a treia variantă, aceasta presupune ideea unei alterări populare, succesive, a denumirii de Constantinopolis în cea de Constantinopol și apoi mai departe. Deoarece în fonetica turcă nu se poate pronunța ”st” fără a se adăuga un ”i” s-a ajuns la ”Istantinopol”, apoi la ”Istantpol” și, într-un final, la Istanbul.