Home » Știri » Știri externe » 5 cele mai cunoscute teorii ale conspirației din istorie. Pe ce se bazează și ce s-a dovedit de fapt

5 cele mai cunoscute teorii ale conspirației din istorie. Pe ce se bazează și ce s-a dovedit de fapt

Cojocaru Cristian / 18.03.2022, 10:46
5 cele mai cunoscute teorii ale conspirației din istorie. Pe ce se bazează și ce s-a dovedit de fapt

Simpla rostire a cuvântului conspirație într-o conversație îi poate determina pe unii oameni să se îndepărteze politicos de la respectivul dialog, căutând pe cineva cu care să poată purta alte conversații decât cele despre uciderea lui J. F. Kennedy sau 5G. Află care sunt cele mai cunoscute teorii ale conspirației din lume.

Cunoscute teorii ale conspirației care au învăluit istoria

Cu toate acestea, conspirațiile există. În lumea corporativă, marile companii de la care cumpărăm produse de zi cu zi au fost găsite vinovate de conspirație pentru a fixa prețuri și a reduce concurența. Aproape orice act criminal planificat săvârșit de mai multe persoane ar putea fi considerat o conspirație, de la simpla crimă pe cont propriu până la spargerea Watergate.

Mulți teoreticieni ai conspirației merg mult mai departe totuși, și văd o mână ascunsă în spatele evenimentelor majore din lume. Teoriile conspirației sunt adesea foarte greu de îndepărtat: unele pot conține un grăunte de adevăr sau pot alimenta o nevoie emoțională pentru credincioși.

Atacurile de la 11 septembrie 2001

Dovezile sunt covârșitoare că atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost într-adevăr rezultatul unei conspirații: o conspirație a lui Osama bin Laden și a unei echipe, în mare parte formată din saudiți. Totuși, acest lucru este prea simplu pentru unii.

Teoreticienii conspirației au o varietate de explicații mult mai complexe pentru ceea ce s-a întâmplat la World Trade Center și la Pentagon în acea zi, implicând adesea cunoștințe din interior ale președintelui George Bush, vicepreședintelui Dick Cheney și consilierii de top ai lui Bush.

Adesea, aceste teorii ale conspirației se bazează pe diferite lucrui cum ar fi atacurile orchestrate de Israel. Mulți susțin că, deoarece „carburantul nu poate topi grinzile de oțel”, Turnurile Gemene trebuie să fi fost doborâte prin demolarea controlată de la bombele plantate înainte ca avioanele să lovească.

Alte afirmații sunt respinse printr-o logică simplă: dacă un avion deturnat nu s-a prăbușit în Pentagon, așa cum se susține adesea, atunci unde este zborul 77 și pasagerii săi? Sunt cu extratereștrii Roswell la Hangarul 18? În multe teorii ale conspirației, incompetența birocratică este adesea confundată cu conspirație.

Uciderea prințesei Diana

La câteva ore de la moartea Prințesei Diana, pe 31 august 1997, într-un tunel de autostradă din Paris, teoriile conspirației s-au învârtit. Așa cum a fost cazul cu moartea lui John F. Kennedy, ideea că o figură atât de iubită și de profil ar putea fi ucisă atât de brusc a fost un șoc.

Spre deosebire de multe teorii ale conspirației, însă, aceasta a avut un miliardar care o promova: Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi Al-Fayed, care a fost ucis împreună cu Diana. Al-Fayed susține că accidentul a fost de fapt un asasinat pus la cale de către agențiile de informații britanice, la cererea Familiei Regale.

Afirmațiile lui Al-Fayed au fost examinate și respinse ca nefondate de o anchetă din 2006. În anul următor, la ancheta Dianei, medicul legist a declarat că „Teoria conspirației avansată de Mohamed Al Fayed a fost examinată cu atenție și s-a dovedit a fi lipsită de substanță”. Pe 7 aprilie 2008, juriul legistului a concluzionat că Diana și Al-Fayed au fost uciși din cauza neglijenței șoferului lor beat și care era urmărit de paparazzi, a raportat The New York Times.

teorii conspirației cunoscute
Exista nenumarate teorii ale conspiratiei pe baza mortii Printesei Diana

Falsa aterizare pe Lună

NASA a aselenizat astronauți pe Lună în 1969. În anii 1970, a apărut o conspirație bizară potrivit căreia aterizarea pe Lună nu a avut loc niciodată. Conspirația a fost descrisă într-o carte auto-publicată din 1976, „We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle” și într-un film din 1978, „Capricorn One”.

Chiar și în 2001, a existat un documentar Fox, „Teoria conspirației: am aterizat pe Lună?” care a dat timp de difuzare afirmațiilor că întregul program de aterizare pe Lună Apollo a fost fals. Există o mulțime de dezmințiri ale diferitelor afirmații de farsă lunară și apoi este problema sutelor de kilograme de roci lunare care au fost studiate în întreaga lume și verificate ca fiind de origine extraterestră.

Cum a obținut NASA pietrele dacă nu în timpul unei aselenizări? De ce ar participa de bunăvoie oamenii de știință din întreaga lume la farsa agenției spațiale americane? Mulți astronauți au fost jigniți de implicarea potrivit căreia și-au falsificat realizările. În 2002, când teoreticianul conspirației Bart Sibrel l-a confruntat pe Buzz Aldrin și l-a numit „laș și mincinos” pentru că a falsificat aselenizarea pe Lună, bărbatul de atunci în vârstă de 72 de ani l-a lovit pe Sibrel în falcă.

Asasinarea lui J. F. Kennedy

John F. Kennedy a fost împușcat în 1963 la Dallas. Dar Lee Harvey Oswald a acționat singur? Sau a existat un al doilea bărbat înarmat? Aceste întrebări sunt poarta de acces către o vastă arenă de teorii ale conspirației care au generat speculații nesfârșite și sute de cărți, articole și filme.

Nu a ajutat faptul că Lee Harvey Oswald a fost ucis în subsolul sediului poliției din Dallas în timp ce era înconjurat de ofițeri de poliție la doar două zile după asasinat și de un tip cu legături cu mafia. Întreaga chestie ar fi posibilă, după cum se gândesc unii oameni.

O mulțime de vinovați din umbră au fost sugerați ca minți ai asasinatului lui Kennedy: guvernul lui Fidel Castro, sau poate activiști anti-Castro, sau crima organizată, sau CIA, sau vicepreședintele Lyndon Johnson, sau… Ei bine, treaba despre președinți este că se pare că au o mulțime de dușmani. Raportul Comisiei Warren, produs de ancheta oficială a morții lui Kennedy, nu a găsit nicio dovadă a unor conspirații generale, deși încă înfloresc o mulțime de teorii.

Covid și 5G

Probabil că niciun eveniment de la 11 septembrie nu a generat mai multă gândire conspirativă decât pandemia de COVID-19. Există conspirații cu privire la originea virusului, precum și, practic, reacțiile fiecărui guvern. Mulți oameni cred chiar că medicii mint în legătură cu decesele legate de COVID, dând vina pe virus pentru decesele din alte cauze.

O neîncredere în „Big Pharma”, fomentată de ani de zile de susținătorii „medicinei alternative”, precum Kevin Trudeau, a avut alimentate, de asemenea, conspirații despre tratament medical și vaccinare. Una dintre cele mai ciudate conspirații amestecă temerile de lungă durată față de tehnologia wireless 5G cu temerile legate de virus.

Conform conspirației COVID 5G, frecvențele electromagnetice de la turnurile de telefoane mobile subminează sistemul imunitar, îmbolnăvind oamenii de COVID, au raportat cercetătorii în 2020 în jurnalul Media International Australia.

O altă teorie a conspirației susține că vaccinurile COVID-19 conțin cipuri de urmărire care se conectează la rețelele 5G, astfel încât guvernul, sau eventual miliardarul și filantropul Bill Gates, să poată supraveghea mișcările tuturor. După cum subliniază CNBC, cipurile 5G sunt prea mari pentru a se potrivi printr-o seringă de vaccin și chiar și cele mai mici cipuri RFID care ar putea fi încadrate necesită o sursă de energie care nu ar putea face acest lucru posibil.