Home » Știri » Știri externe » Bărbatul care a ajuns să fie expus la Grădina Zoologică. Povestea tragică

Bărbatul care a ajuns să fie expus la Grădina Zoologică. Povestea tragică

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 17:35
Bărbatul care a ajuns să fie expus la Grădina Zoologică. Povestea tragică

Ota Benga a fost bărbatul care a ajuns să fie expus la Grădina Zoologică în urmă cu peste un secol. Acesta a fost răpit și dus în America pentru acest scop. Află cum a ajuns bărbatul să fie un exponat.

Ota Benga este bărbatul expus în Grădina Zoologică

Ota Benga a fost răpit din ceea ce acum înseamnă Republica Democrată Congo, în anul 1904 și a fost expus în Grădina Zoologică. La mai bine de un secol după ce a atras numeroase titluri internaționale pentru faptul că a expus un tânăr african în ceea ce părea a fi cușca maimuțelor, Grădina Zoologică Bronx din New York și-a exprimat regretul.

Aceste scuze cu privire la expunearea lui Oto Benga care a avut loc în anul 1906 au apărut în urmă cu câțiva ani, atunci când au avut loc mai multe proteste globale ca urmare a uciderii lui George Floyd de către poliție. În lumina reflectoarelor a fost pus din nou rasismul de care nu duce lipsă Statele Unite ale Americii.

Președintele și CEO al Wildlife Conservation Society, Cristian Samper a spus că este important ”să reflectăm la propria istorie a WCS și la persistența rasismului în instituția noastră”. El a promis că sociatatea care conduce Grădina Zoologică din Bronx se va angaja la transparență deplină cu privire la episodul care a ispirat mii de titluri care au lăsat oamenii fără cuvinte în Europa și Statele Unite în data de 9 septembrie 1906, la o zi după ce Ota Benga a fost expus pentru prima dată. Acesta a fost eliberat din grădina zoologică în data de 28 septembrie 1906.

În timpul unui moment național de calcul, Cristian Samper, președintele și CEO al Wildlife Conservation Society, a spus că este important „să reflectăm la propria istorie a WCS și la persistența rasismului în instituția noastră”.

În loc să valorifice episodul ca un moment de învățătură, Wildlife Conservation Society s-a angajat într-o acoperire de un secol în care a perpetuat activ sau nu a reușit să corecteze povești mincinoase despre ceea ce s-a întâmplat de fapt. Încă din 1906, o scrisoare din arhivele grădinii zoologice relevă faptul că oficialii, în urma criticilor crescânde, au discutat despre inventarea unei povești despre care Ota Benga fusese de fapt un angajat al grădinii zoologice. În mod remarcabil, timp de decenii, această minciună a funcționat.

bărbatul expus grădina zoologică
Ota Benga s-a sinucis cu ajutorul unui pistol pe care l-a ascuns, in jurul varstei de 25 de ani

Cine a fost Ota Benga

Ota Benga a fost capturat în martie 1904 de către comerciantul american Samuel Verner din ceea ce era atunci Congo-ul belgian. Nu se cunoaște ce vârstă avea acesta la acea dată însă se presupune că ar fi avut 12 sau 13 ani. Ota a fost dus cu vaporul la New Orleans pentru a fi prezentat mai târziu în acel an la Târgul Mondial din St. Louis cu alți opt bărbați tineri. Târgul a continuat până în lunile de iarnă, unde grupul a fost ținut fără îmbrăcăminte sau adăpost adecvat.

În septembrie 1906, el a fost expus timp de 20 de zile în Grădina Zoologică Bronx din New York, atrăgând mulțimi uriașe. Revolta din partea miniștrilor creștini i-a pus capăt încarcerării și a fost mutat în azilul orfan Howard Colored din New York, condus de reverendul afro-american James H Gordon.

În ianuarie 1910 a plecat să locuiască la Lynchburg Theological Seminary și la Colegiul pentru studenți de culoare din Virginia. Acolo i-a învățat pe băieții din cartier cum să vâneze și să pescuiască și a povestit despre aventurile sale de acasă. Mai târziu, el ar fi devenit deprimat de dorul său de casă și în martie 1916 s-a împușcat cu o armă pe care o ascunsese. Se credea că avea vârsta de aproximativ 25 de ani.