Home » Știri » Știri externe » Bărbatul care a stat nevinovat la închisoare timp de 23 de ani. De ce a fost închis și cum a fost despăgubit

Bărbatul care a stat nevinovat la închisoare timp de 23 de ani. De ce a fost închis și cum a fost despăgubit

Voicu Costin / 08.12.2021, 15:52
Bărbatul care a stat nevinovat la închisoare timp de 23 de ani. De ce a fost închis și cum a fost despăgubit

Drama unui american a ajuns în atenția mass-mediei după ce povestea lui a cunoscut o răsturnare de situație. Un bărbat din Carolina de Nord a primit o sentința de 23 de ani pe care a ispășit-o în închisoare. Important de menționat este faptul că el a stat nevinovat mai bine de două decenii în spatele gratiilor. Pentru ce a fost el închis și cum s-au schimbat lucrurile între timp, puteți să descoperiți în articolul următor!

Drama lui Darryl Howard, bărbatul închis pe nedrept

Povestea, adusă în prim-plan de celebrul site de mass-media, Insider, surprinde un american închis pentru o faptă pe care nu a comis-o. Juriul a decis în urmă cu o săptămână că bărbatul de culoare, acum în vârstă de 58 de ani, a stat degeaba la închisoare, executând o pedeapsa de 23 de ani.

Drama lui Darryl Howard a început în anul 1995 când a fost condamnat la 80 de ani de închisoare pentru uciderea lui Doris Washington, în vârstă de 29 de ani, și a fiicei acesteia de 13 ani, Nishonda. Dubla crimă de care a fost acuzat pe nedrept a avut loc în anul 1991.

După 23 de ani părăsește închisoarea

Un judecător din Durham a recunoscut, în anul 2016, pe 31 august, prezența unei abateri în rândul autorităților care au anchetat cazul. Condamnarea bărbatului a fost anulată și ulterior a fost eliberat. Din fericire, adevărul a început să iasă treptat treptat la iveală, iar bărbatul a putut să demonstreze faptul că nu a avut nicio legătură cu acea crimă.

În 2017, o acțiune judecătorească arăta faptul că, din cauza acțiunilor detectivului de poliție, Darell Dowdy, a ajuns să fie închis pe nedrept. În acel proces, avocații lui Howard au prezentat dovezi clare potrivit cărora Howard nu a ucis pe nimeni, iar dubla crimă de care a fost acuzat a constituit o nedreptate.

Dovezile aduse în fața juriului au mai susținut că detectivul Dowdy a manipulat dovezile. După 4 ani de la înaintarea procesului, cazul s-a soluționat, în noiembrie 2021, când, un juriu din Carolina de Nord a descoperit că Dowdy a fabricat dovezile incriminatorii ce au dus la condamnarea lui Howard. Fostul polițist a negat vehement acuzațiile aduse.

Pe 1 decembrie 2021, juriul din Carolina de Nord i-a acordat despăgubiri morale lui Howard în valoare de 6 milioane de dolari.

„Sunt mulțumit de verdict, dar sunt oarecum supărat pentru valoarea daunei”, a declarat Howard pentru presă.

Echipa sa de avocații ceruse despăgubiri în valoare de 48 de milioane de dolari.

Nevinovat în închisoare

Poate ați mai fost martori la poveștile unor deținuți despre care s-a aflat că au fost închiși pe nedrept. Avocatul inculpatului fie el neexperimentat, fie nu a avut dovezi suficiente pentru a demonstra nevinovăția acestuia, a asistat la o oroare atunci când oamenii au fost închiși.

Povestea americană, transpusă de creatorul Paul T. Scheuring, „Prison Break” a adunat milioane de fani din întreaga lume prin prisma subiectului care a stat la baza serialului televizat. Lincoln Burrows (rol interpretat de actorul Dominic Purcell), unul din actorii principali se află în rolul unui om încarcerat și condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o. Fratele acestuia elaborează un plan complex pentru a-l salva de la pedeapsa capitală.