Home » Știri » Știri externe » Bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic. Cum a ajuns să-și construiască o afacere de succes fără să depună vreun efort special

Bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic. Cum a ajuns să-și construiască o afacere de succes fără să depună vreun efort special

Manolică Anca / 08.04.2022, 08:58

Cu peste 37 de milioane de locuitori, capitala plină de viață a Japoniei poate fi un loc descurajant și singuratic. Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, nenumărați locuitori din Tokyo aveau dificultăți în a se descurca cu anxietățile lor sociale. Conștient de acest fapt, un japonez a început să își ofere serviciile, fără să facă absolut nimic, practic.

Bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic

Dacă și tu ți-ai auzit vreodată părinții și prietenii plângându-se de mulțumirea ta sau de apatia cu care îți duci zilele fără un scop sau o perspectivă anume, nu ești singurul. Un japonez în vârstă de 38 de ani, Shoji Morimoto, a auzit și el aceleași lucruri încă din copilărie.

Cu toate acestea, în loc să lupte împotriva stereotipului de a fi un tip de persoană care nu face nimic, el l-a îmbrățișat din toată inima, iar acum conduce o afacere de succes, devenind bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic.

Conceptul de „do-nothing’ rent-a-man”

Acest concept a fost inventat de Morimoto în anul 2018, când a deschis o pagină de Twitter pentru a-și oferi serviciile, sau mai degrabă lipsa acestora, oamenilor. Filozofia de afaceri a bărbatului este că s-ar închiria (ceea ce înseamnă, în esență, că și-ar oferi timpul său) oricui plătește pentru asta.

Cu toate acestea, el nu va face nimic în timpul respectiv. Nu va iniția proactiv conversații și nu va încerca să mulțumească pe nimeni. „Mă împrumut pentru a nu face nimic, ceea ce înseamnă că nu fac niciun efort special… nu inițiez conversații. Răspund la discuții, dar atât”, a declarat el pentru CBS News.

A avut solicitări dintre cele mai ciudate

În cei patru ani de când prestează acest serviciu, japonezul a primit o mulțime de solicitări absurde, în ciuda faptului că a declarat în mod explicit că vrea să continue să „nu facă nimic”. I s-a cerut să fie un prieten, să spele rufe, să viziteze o casă bântuită și chiar să pozeze nud, dar a refuzat politicos ofertele pentru că până acum a avut un succes uriaș fiind el însuși și nefăcând nimic.

„Mi s-a spus adesea că nu fac suficient sau că nu fac nimic, așa că asta a devenit un complex pentru mine. Am decis să profit de asta și să transform din asta o afacere”, a spus el.

Totodată, prin acest concept, a descoperit că a nu face nimic poate fi, uneori, și un act de bunătate. A așteptat la linia de sosire a unui maraton un client care dorea să vadă o față cunoscută la finalul cursei. Cineva l-a angajat să stea cu el în timp ce își termina teza de doctorat, pentru că se temea să nu lenevească prea mult dacă ar lucra singur. Ascultă lucrătorii din domeniul sănătății descriind consecințele pandemiei asupra sănătății mentale.

Bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic
Bărbatul care e plătit regește ca să nu facă nimic

Shoji Morimoto percepe 10.000 de yeni (aproximativ 85 de dolari) pe ședință și se poate lăuda cu o clientelă constantă. El are circa trei astfel de „misiuni” în fiecare zi.

Acesta este angajat cel mai frecvent pentru a însoți persoane care se află într-un moment de cotitură în viață, care doresc să rescrie amintiri traumatizante sau care trăiesc un moment vulnerabil, o stare de anxietate pe care nu se simt confortabil să le împărtășească cu prietenii sau familia. El va fi pur și simplu acolo, fără să judece și departe de spațiul personal.

A scris patru cărți despre această „muncă”

De asemenea, japonezul este autorul a patru cărți, inclusiv a unei benzi desenate manga, care vorbește despre ceea ce face atunci când se întâlnește cu „clienții” la o cafea sau în excursii. Conceptul de „om de închiriat” care este de genul „nu face nimic” este nou, dar Morimoto a avut succes, deoarece într-o țară ca Japonia singurătatea cetățenilor este o preocupare majoră.

În 2020, țara a raportat o creștere a numărului de sinucideri pentru prima dată în 11 ani, ceea ce a determinat guvernul să numească un „ministru al singurătății” pentru a aborda această problemă. Succesul acestuia inspirat, de asemenea, mulți imitatori, dar el rămâne primul în preferințe.