Home » Știri » Știri externe » Biserica transparentă, cu ziduri de oțel. Unde se află și ce se întâmplă în lumina soarelui. Imagini uimitoare

Biserica transparentă, cu ziduri de oțel. Unde se află și ce se întâmplă în lumina soarelui. Imagini uimitoare

Manolică Anca / 28.05.2021, 14:21

Biserica transparentă, cu ziduri de oțel. O structură inedită, care oferă o lumină aparte celor care o vizitează, dar și imagini de o frumusețe uimitoare. Iată unde se află construcția și ce iluzie optică se formează la lumina soarelui.

Totul despre biserica transparentă, cu ziduri de oțel

Biserica transparentă, cu ziduri de oțel, se regăsește în provincia Borgloon, din Belgia, la aproximativ 80 de kilometri de Bruxelles. Impresionanta structură a fost o idee aparte a arhitecților belgieni Pieterjan Gijs și Arnout Van Varenbergh, în cadrul proiectului „Reading between the lines” („Citind printre rânduri”). Principalele preocupări ale acestor artiști sunt experimentul, reflecția și stabilirea unei legături fizice cu rezultatul final.

Biserica, înaltă de zece metri, este construită pe o fundație de beton armat, fiind alcătuită din 30 de tone de oțel și 2.000 de coloane de plăci. Poate nimic prea deosebit în acest sens. Însă, arhitecții au separat plăcile orizontale astfel încât peisajul să fie întotdeauna vizibil în toată biserica, din interior și din exterior. Astfel, o biserică tradițională a fost transformată în una transparentă, dând naștere unei opere de artă „cu limite, dar fără margini”.

Biserica transparentă, cu ziduri de oțel
Biserica transparentă, cu ziduri de oțel

Oferă un spectacol inedit vizitatorilor

Gândirea arhitecților a fost că toată lumea recunoaște bisericile și le vede ca fiind centrul comunității și reperele din peisaj, astfel că au decis să îmbine experiența bisericii cu experiența peisajului. Astfel, de la distanță, conform perspectivei, structura are forma unei biserici clasice care, atunci când lumina se reflectă în ea, dă senzația de transformare sau dizolvare în fața ochilor noștri. În același timp, privirea peisajului din interiorul bisericii încadrează peisajul rural în cutii dreptunghiulare.

Deci, imaginea transparentă a bisericii depinde de poziția soarelui, de ora din zi și de direcția luminii. Un alt aspect interesant al acesteia este faptul că, în ciuda deschiderii sale, atunci când plouă afară nu te poți uda! O creație minunată care le-a adus arhitecților premiul pentru „clădirea anului 2012”, acordat de prestigioasa publicație Archdaily.

Înaltă de 10 metri, biserica are sute de straturi de plăci de oțel
Înaltă de 10 metri, biserica are sute de straturi de plăci de oțel

Detalii tehnice despre lăcaș

  • Sculptura a fost finalizat pe 24 septembrie 2011
  • Are o înălțime de 10 metri, în sute de straturi de plăci de oțel de 10 centimetri.
  • Foile de oțel au fost realizate de producătorul belgian de metal Cravero din 100 de desene unice.
  • Structura se bazează pe un raport de 1 centimetru de metal la 9 centimetri de deschidere pentru a permite peisajului să se vadă.
  • O scanare cu laser a unei biserici din apropiere a surprins forma și proporțiile de bază ale clădirii, din care arhitecții au creat modele digitale și fizice.
  • Tonele de oțel au fost sudate între ele astfel încât o macara să le poată ridica în poziția care trebuie.

Constructia a devenit un important punct de atracție turistică din Belgia. Oamenii sunt curioși să vadă cu proprii ochi minunăția.