Home » Când, unde, cum » Biserica din secolul al XIX-lea care „s-a ridicat” de sub apă după 4 decenii. Misterul lăcașului sfânt din Mexic

Biserica din secolul al XIX-lea care „s-a ridicat” de sub apă după 4 decenii. Misterul lăcașului sfânt din Mexic

Violeta Badea / 06.05.2021, 14:26
Biserica din secolul al XIX-lea care „s-a ridicat” de sub apă după 4 decenii. Misterul lăcașului sfânt din Mexic

Biserica din secolul al XIX-lea care „s-a ridicat” de sub apă după 4 decenii. Credincioșii din Mexic se pot lăuda cu un adevărat miracol după ce o biserică scufundată în urmă cu patru decenii a reapărut la suprafață. Oamenii au rămas înmărmuriți, sărbătoresc, vin să se roge și cred că este un semn divin. În acest material veți afla misterul lăcașului sfânt.

Biserica din secolul al XIX-lea care „s-a ridicat” de sub apă după 4 decenii

Biserica din Mexic
Biserica din Mexic

Ruinele unei biserici din secolul al XIX-lea au apărut din adâncuri, la suprafață, după ce vreme de 40 de ani nu s-a mai știut nimic de existența lor. Virgen de los Dolores sau „Fecioara Durerilor” a fost construită în anul 1898, iar jumătate de secol a stat sub apele unui lac din Mexic. Deși a trecut această perioadă îndelungată, ruinele s-au păstrat în condiții excelente,iar fațada nu a fost afectată aproape deloc de trecerea timpului.

Se spune că în urmă cu 40 de ani, oamenii au fost loviți puternic de inundații și mulți dintre ei au fost nevoiți să-și abanoneze casele, munca de-o viață. Ulterior, în zonă s-a construit Barajul Purisima, iar lacul avea să poarte același nume. În prezent, regiunea a fost lovită de secetă, iar nivelul apei a scăzut atât de mult încât biserica pare că s-a ridicat la suprafață. De altfel, întreaga regiune centrală a Mexicului se confruntă cu seceta.

„Istoria orală ne spune că le-a fost foarte greu să părăsească locul, nu doar din cauza clădirilor, ci din cauza sentimentului de apartenență la locul respectiv”, a declarat Dulce Vasquez, directorul arhivelor municipale locale, citat de New York Post.

Misterul lăcașului sfânt din Mexic

O biserica din Mexic a iesit la suprafata
O biserica din Mexic a iesit la suprafata

Mexicul se confruntă cu condiții de secetă deosebit de grave. Aceasta acoperă aproape 85% din țară, iar locuitorii din regiunea centrală a Mexicului au declarat că lacurile și rezervoarele mai au puțin și dispar definitiv, iar în această categorie intră și al doilea corp de apă dulce din țară.

Primarul din Mexico City a precizat că seceta a fost cea mai gravă din ultimii 30 de ani, iar problema poate fi văzută în rezervoarele care stochează apă din alte state pentru aprovizionarea capitalei. Rezervorul Villa Victoria, aflat la vest de capitală, se află la o treime din capacitatea sa naturală, iar ploile nu par să-și facă simțită prezența deocamdată. Acest rezervor asigură apa a numeroși locuitori din capitala Mexicului.

De asemenea, autoritățile avertizează că întregul oraș ar putea să apară din nou la suprafață, fie casă cau clădire care nu s-a degradat complet. Deși vorbim de un eveniment tragic pentru localnici și pentru întreaga regiune centrală a Mexicului, acesta ne oferă peisaje inedite și descoperiri spectaculoase, iar credincioșii vad ieșirea bisericii la suprafață ca pe un semn de la Dumnezeu. Chiar daca a trecut foarte puțin timp de la descoperire, locul s-a transformat într-un adevărat pelerinaj și mii de turiști vin să vadă miracolul acestei biserici vechi de sute de ani și se roagă neîncetat preț de câteva ore.

„Câțiva au rezistat până când au văzut că era deja o realitate că apa va ajunge și va acoperi întregul oraș”, a precizat Dulce Vasquez făcând referire la evenimentul petrecut în anul 1979.