Home » Știri » Știri externe » Boris Johnson și-a dat demisia. 3 lucruri care au dus la decăderea premierului Marii Britanii

Boris Johnson și-a dat demisia. 3 lucruri care au dus la decăderea premierului Marii Britanii

Alexandru Cazacu / 07.07.2022, 15:53
Boris Johnson și-a dat demisia. 3 lucruri care au dus la decăderea premierului Marii Britanii

În urmă cu aproape trei ani de zile, Boris Johnson i-a condus pe conservatori la cea mai mare victorie electorală din 1987. În prezent, premierul Marii Britanii a pierdut sprijinul parlamentarilor săi. Așadar, Boris Johnson și-a dat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator, însă va rămâne prim-ministrul Marii Britanii până în toamnă.

Boris Johnson și-a dat demisia din fruntea Partidului Conservator

Conform presei internaționale, nu cu mult timp în urmă, Boris Johnson a demisionat din funcția de lider conservator. Cu toate acestea, el va rămâne premierul Marii Britanii până când se va găsi un nou lider. După cum am menționat și anterior, Johnson a stat în funcție mai puțin de trei ani de zile, chiar dacă a câștigat cu o majoritate uriașă la alegerile din 2019.

Se pare că decizia premierului britanic vine după valul de demisii din guvernul și partidul său. Mai exact, este vorba de aproape 60 de membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie, care și-au exprimat public lipsa de încredere în Boris Johnson.

Lucruri care au dus la decăderea premierului Marii Britanii

Acum că a nu mai este sprijinit de membrii partidului său, Boris Johnson și-a dat demisia. Cum s-a ajuns aici, îți spunem noi în continuare. Iată o serie de lucruri care au dus la decăderea prim-ministrului britanic, potrivit BBC.

„Treaba” cu Chris Pincher

Pe 29 iunie, deputatul Chris Pincher (la vremea respectivă adjunctul șefului conservator) a mers la un club privat din Londra. În cuvintele sale, a „băut mult prea mult” și „s-a făcut de rușine”, fapt pentru care s-a ajuns la un val de acuzații, unele dintre acestea datând de ani în urmă. Astfel, a declanșat un lanț de evenimente care s-au încheiat cu decăderea premierului.

În primul rând, Biroul primului-ministru spunea că Johnson nu știa de aceste „acuzații specifice” despre Pincher, înainte de a-l numi adjunct șef. În schimb, în urmă cu doar câteva zile, BBC a raportat că Boris Johnson a fost la curent cu o plângere oficială. Ulterior, premierul a recunoscut apoi că i s-a spus în 2019 și și-a cerut scuze pentru numirea lui Chris Pincher în funcția de adjunct.

Boris Johnson și-a dat demisia
Boris Johnson și-a dat demisia. Lucruri care au dus la decăderea premierului Marii Britanii

Creșterea taxelor

Inflația a crescut brusc în Marea Britanie, în 2022, până la rata actuală de 9,1%. Totuși, multe dintre cauze erau în afara controlului lui Boris Johnson. De exemplu, invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețului petrolului și a prețului alimentelor.

Guvernul a luat o serie de măsuri, prin reducerea taxei la combustibil, însă apoi a urmat o creștere a taxelor, în luna aprilie. Executivul britanic spunea că majorarea taxelor va plăti pentru sănătate și asistență socială. Cu toate acestea, persoanele care câștigă mai mult de 34.000 de lire sterline pe an vor plăti în continuare mai mult.

„În mijlocul celei mai grave crize ale costului vieții de zeci de ani, guvernul alege să majoreze taxele pentru oamenii care lucrează”, a declarat, în aprilie, liderul laburist Sir Keir Starmer, potrivit sursei citate.

Suspendarea deputatului Owen Paterson

În luna octombrie a anului trecut, o comisie a recomandat suspendarea pentru 30 de zile a deputatului conservator Owen Paterson. Comitetul susținea că acesta a încălcat regulile de lobby.

Cu toate acestea, conservatorii au votat pentru întreruperea suspendării acestuia și au înființat o nouă comisie care să analizeze modul în care au fost efectuate investigațiile. Ulterior, Paterson a ajuns să demisioneze, iar Boris Johnson a recunoscut că a greșit în gestionarea cazului.