Home » Știri » Știri externe » Când a intervenit NATO pentru un stat atacat. Momentul istoric

Când a intervenit NATO pentru un stat atacat. Momentul istoric

Cojocaru Cristian / 28.02.2022, 10:33
Când a intervenit NATO pentru un stat atacat. Momentul istoric

În actualul context al conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei, intervenția NATO ar reprezenta un moment istoric. În trecut, Alianța Nord-Atlantică a mai intervenit pentru un al stat. Află detalii despre momentul când NATO a intervenit pentru un alt stat atacat și care a fost contextul intervenției de la acea vreme.

NATO a mai intervenit pentru un stat atacat în trecut

NATO sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, reprezintă organizația militară internațională de apărare care a luat ființă în anul 1949. Scopul acesteia este de a asigura siguranța colectivă împotriva amenințărilor, mai ales din partea Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, în trecut, puține au fost cazurile atunci când NATO a invocat clauza de apărare reciprocă potrivit tratatului său fondator.

Inițial, în anul 1949, NATO număra țări membre precum Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Cu toate că regimul comunist al Uniunii Sovietice s-a stins în urmă cu trei decenii, lupta pentru supremația mondială dată în permanență între Rusia și SUA a continuat să existe, transformând lumea într-un loc periculos dar într-un mod tacit.

În prezent, NATO numără 30 de țări membre, dintre acestea fiind și România care a aderat în anul 2004. Potrivit Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, apărarea colectivă este unul dintre principiile esențiale ale Alianței. Astfel, aceasta se ghidează pe baza principiulului celor Trei Muschetari, „toți pentru unul și unul pentru toți”. Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic menționează:

„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

intervenit nato
Singura data cand o tara NATO a fost atacata a fost in cadrul atacului de la WTC si Pentagon in data de 11 septembrie 2001

Invocarea articolului 5 în istorie

Importantul Articol 5 al Tratatului Alianței a fost semnat la Washington DC, în data de 4 aprilie 1949. De atunci, el a fost activat o singură dată, după data de 11 septembrie 2001, care reprezintă o zi sumbră pentru întregul glob, fiind momentul când World Trade Center au fost atacate. Statele Unite ale Americii au avut atunci parte de tot sprijinul aliaților după ce s-a decis luarea de măsuri militare împotriva vinovaților atacurilor asupra turnurilor gemene dar și a Pentagonului.

„În acest moment, acesta este un act de solidaritate. Țara atacată trebuie să ia deciziile, trebuie să fie cea care cere ajutor. Statele Unite încă evaluează dovezile disponibile. Ei sunt cei care fac această judecată”, a declarat la acea vreme Seccretarul general al NATO, Lord Robertson.

Acesta fusese întrebat dacă aliații vor lua măsuri comune, însă administrația Bush a fost de părere că se descurcă singură în cazul acestui conflict armat, astfel că nu a fost nevoie să apeleze la aliații NATO. Totodată, SUA a fost singurul stat membru al NATO care a fost atacat în istoria de peste 70 de ani a Alianței.