Home » Știri » Știri externe » Când și în ce condiții ar putea să renunțe Regina Elisabeta la tron

Când și în ce condiții ar putea să renunțe Regina Elisabeta la tron

Violeta Badea / 15.06.2021, 15:32

Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii este, cu siguranță, cel mai longeviv monarh al acestui regat. De-a lungul timpului, au apărut tot felul de speculații referitoare la abdicarea acesteia. În ciuda acestor zvonuri, regina ia în considerare şi circumstanţele în care va renunţa la poziția de monarh. Iată când și în ce condiții ar putea să renunțe Elisabeta a-II-a la tron.

Când și în ce condiții ar putea să renunțe Regina Elisabeta la tron

Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii a împlinit pe data de 21 aprilie vârsta de 95 de ani. Dacă privim în urmă, vom observa că ea este, fără doar şi poate, cel mai longeviv monarh al acestui regat. În urmă cu trei ani,  corespondentul regal Robert Jobson scria într-o biografie că Elisabeta vrea să îi lase tronul fiului său cel mare în 2021.

Cu toate acestea, regina parca că își dorește ca succesiunea să fie una naturală. În cazul în care va renunța la tron, Elisabeta a-II-a ia în considerare şi circumstanţele în care va renunţa la acest titlu. Toate aceste condiții i-au fost dezvăluite unei verișoare, Margaret Rhodes, exact după ce a împlinit vârsta de 90 de ani. Astfel, Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii a spus că renunță la tron dacă va fi diagnosticată cu Alzheimer sau dacă va face vreun infarct.

„Vă pot asigura că regina nu va abdica. Sunt informaţii că este într-o stare de sănătate extrem de bună şi, cu ceva noroc, va continua să ne fie suverană pentru mult timp de-acum încolo”, a precizat istoricul şi expertul regal Hugo Vickers.

Regina Elisabeta a-II-a se va descurca cu ajutorul singurei ei fiice, prințesa Anne. Aceasta este cea mai în măsură să o ajute pe mama ei să se descurce exemplar atunci când vine vorba de viața publică. De asemenea, Prințul Charles este nevoit să fie mult mai responsabil în cadrul familiei.

Elisabeta a-II-a și Charles
Regina Elisabeta a-II-a și Printul Charles

Regina Elisabeta a-II-a este cel mai longeviv monarh

Regina Elisabeta a II-a se află pe tronul Angliei de la data de 6 februarie a anului 1952. Încă de la vârsta de doar 25 de ani, suverana şi-a dedicat practic întreaga viaţă coroanei şi datoriei faţă de Regatul britanic. Anul acesta, Elisabeta a împlinit nu mai puțin de  69 de ani de când a devenit regină a Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și a altor țări din Commonwealth, precum Australia, Canada și Noua Zeelandă. Elisabeta a II-a a urcat pe tron după ce tatăl ei, George al VI-lea, a decedat.

Încoronarea de la Westminster Abbey a avut loc un an mai târziu și a fost transmisă în direct la televiziune și urmărită de peste 20 de milioane de oameni. Astfel, Regina Elisabeta a II-a se poate lăuda că a devenit șeful de stat femeie care a servit cel mai mult în istorie, este cel mai în vârstă monarh în viață, este monarhul în viață cu cea mai lungă domnie și este cel mai în vârstă șef de stat care servește în prezent. Fix în ziua încoronării, suverana a declarat că poziția de monarh „este o slujbă pe viață”, astfelîncât este greu de crezut că va abdica vreodată.