Home » Știri » Știri externe » Câți ani ar mai putea fi Putin președintele Rusiei. Ce spune legea

Câți ani ar mai putea fi Putin președintele Rusiei. Ce spune legea

Manolică Anca / 06.06.2022, 10:17
Câți ani ar mai putea fi Putin președintele Rusiei. Ce spune legea

Vladimir Putin se află deja la al doilea mandat consecutiv și la al patrulea în total. Și cum legislația rusă spune că mandatele prezidențiale sunt limitate la două perioade consecutive de șase ani, el nu ar trebui să mai poată fi președinte după finalizarea mandatului actual, în anul 2024. Cu toate acestea, el a promulgat o lege care îi permite să mai fie mulți ani de acum încolo la conducerea țării. Iată pentru cât timp.

Putin ar mai putea fi președintele Rusiei încă două mandate

Liderul de la Kremlin a adunat în total patru mandate la președinția Rusiei. Și poate rămâne în continuare, până aproape de vârsta de 84 de ani. Asta datorită unei serii de amendamente constituționale adoptate în 2021, care prevăd că Vladimir Putin poate ocupa funcția de președinte al țării până în 2036.

Legea rusă limitează mandatele prezidențiale la două perioade consecutive de șase ani. Anterior, președinții ruși puteau îndeplini doar două mandate consecutive de patru ani, dar acest lucru s-a schimbat în 2008 și din nou în 2020.

Pentru a putea candida la al treilea mandat, Putin a fost nevoit să aștepte o perioadă de timp. Astfel, în 2008, Putin a făcut celebra rocadă cu premierul de atunci, Dmitri Medvedev, acesta din urmă fiind instalat în funcția de președinte, iar Putin în cea de premier. În 2012, după ce Medvedev și-a încheiat mandatul, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat, fiind reales pentru al patrulea în 2018.

S-a ridicat, de asemenea, și limita de vârsta a liderilor guvernamentali

Amendamentele adoptate în 2020 au ridicat, de asemenea, limita de vârstă pentru liderii guvernamentali de la 65 la 70 de ani, dacă aceștia doresc să continue să servească pentru țară, potrivit foxbusiness.com.

Până în prezent, Putin a servit în total 16 ani – inclusiv un mandat interimar de un an, două mandate de patru ani și două mandate de șase ani – în cea mai înaltă funcție a țării. El se află la conducerea țării, fie ca președinte, fie ca premier, de la sfârșitul anului 1999, urmând ca actualul mandat să se încheie în anul 2024.

Și, potrivit noilor modificări, el va putea să rămână în funcție încă 12 ani, în loc să ia o nouă pauză de șase ani. Noua lege resetează, practic, la zero, numărul de mandate ale lui Putin, pentru a îi permite acestuia să candideze din nou.

Atunci când nu a fost președinte, el și-a asumat rolul de premier, ceea ce i-a permis să mențină o anumită formă de putere timp de peste două decenii, mai mult decât orice alt lider rus sau sovietic de la Iosif Stalin, care a condus din 1924 până la moartea sa în 1953.

În ianuarie 2020, liderul de la Kremlin și-a remaniat în mod neașteptat cercul său de apropiați, inclusiv prin numirea unui nou prim-ministru, și a anunțat reforma constituțională pentru a extinde limitele mandatului.

Dacă acesta decide că preferă să se retragă la bătrânețe, el poate primi în continuare 75% din salariul lunar pentru președintele Rusiei.