Home » Știri » Știri externe » Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua. Avertismentul lansat de liderul rus

Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua. Avertismentul lansat de liderul rus

Alexandru Cazacu / 12.07.2022, 09:18
Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua. Avertismentul lansat de liderul rus

La finele săptămânii trecute, liderul de la Kremlin a declarat că dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Rusiei s-ar putea ajunge la majorări catastrofale ale prețurilor pe piețele energetice. În cadrul unei întâlniri televizate, Putin a reiterat ideea conform căreia sancțiunile împotriva Rusiei afectează mai mult statele care le impun decât economia rusă.

Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua

În cursul zilei de vineri, președintele rus a declarat că este conștient că Occidentul încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești, însă este de părere că rezultatul unor astfel de acțiuni o să fie o creștere a prețurilor la gaz și o majorare a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali.

„Da, știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești. Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a declarat Vladimir Putin, potrivit jurnaliștilor de la Reuters.

Conform liderului de la Kremlin, „toate acestea arată încă o dată că restricțiile impuse prin sancțiuni asupra Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le impun. Folosirea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei”.

Reamintim că Rusia se confruntă cu un val de sancțiuni din partea Occidentului, în urma invaziei declanșate în luna februarie a acestui an asupra Ucrainei.

Putin spune că Rusia abia începe în Ucraina și că negocierile de pace se vor îngreuna cu timpul

Joi, Putin a declarat că Rusia abia a început în Ucraina, insistând în același timp că Moscova este încă deschisă la ideea unor discuții de pace. Într-un discurs adresat liderilor parlamentari la mai bine de patru luni de război, Putin a spus că perspectivele oricărei negocieri vor deveni mai slabe cu cât conflictul va dura mai mult.

„Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce poți să spui, lasă-i să încerce. Am auzit de multe ori că Occidentul vrea să lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că totul se îndreaptă spre asta”, a declarat Putin.

Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua
Ce are de gând să facă Putin, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor continua

Dar, susținând că Rusia abia începe să-și facă mutarea, Putin s-a referit și la posibilitatea unor negocieri.

„Toată lumea ar trebui să știe că, în general, nu am început încă nimic serios. În același timp, noi nu respingem discuțiile de pace. Dar cei care le resping ar trebui să știe că, cu cât merg mai departe, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a adăugat Putin, potrivit celor de la Tribune.

A fost prima referire la diplomație în mai multe săptămâni, după declarațiile repetate de la Moscova precum că negocierile cu Kievul s-au întrerupt total. De la invadarea Ucrainei pe 24 februarie, forțele ruse au capturat zone mari din Ucraina. Cu toate acestea, progresul lor a fost mult mai lent decât au prezis mulți analiști.