Home » Știri » Știri externe » Ce presupune noul concept strategic al NATO. Mențiunea care se face despre Rusia

Ce presupune noul concept strategic al NATO. Mențiunea care se face despre Rusia

Alexandru Cazacu / 30.06.2022, 08:50
Ce presupune noul concept strategic al NATO. Mențiunea care se face despre Rusia

La summitul de la Madrid de miercuri, Alianța Nord-Atlantică a adoptat noul Concept Strategic, în contextul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Printre altele, documentul include și invitația oficială către Finlanda și Suedia de a se alătura Alianței. Află în continuare ce presupune noul Concept Strategic al NATO și care sunt ideile principale.

NATO a adoptat noul Concept Strategic

Miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a adoptat noul Concept Strategic, care prevede contracararea amenințărilor generate de Rusia și China. Documentul respectiv include și invitația de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia.

Potrivit secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității noastre”. În forma actuală a documentului, aliații precizează și că politicile corective ale Chinei constituie, de asemenea, amenințări la adresa securității.

Conform secretarului general, conceptul prezintă și poziția NATO în ceea ce privește combaterea terorismului și a amenințărilor cibernetice și hibride.

„Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre ale Alianței Nord-Atlantice. Acordul obținut aseară de Turcia, Finlanda și Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aș vrea să mulțumesc Turciei, Finlandei și Suediei pentru acceptarea invitației mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda și Suedia, este un acord bun pentru NATO”, a declarat Jens Stoltenberg, la conferința de presă de la Madrid.

Ce presupune noul concept strategic al NATO
Ce presupune noul concept strategic al NATO, potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg

Ce presupune noul concept strategic al NATO

Liderii NATO au decis elaborarea și adoptarea documentului, după cum spuneam, în contextul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și a unei lumi imprevizibile. Conceptul Strategic al NATO reafirmă că scopul principal al Alianței Nord-Atlantice este cel de a asigura o apărare colectivă și definește cele trei sarcini principale ale acesteia: descurajarea și apărarea; prevenirea și gestionarea crizelor; securitatea prin cooperare.

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate. Invazia sa brutală și ilegală, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar și atacurile și atrocitățile odioase au cauzat suferințe și distrugeri de nespus.

O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euroatlantice. Comportamentul Moscovei reflectă un model de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi”, se arată în noul concept.

Potrivit liderilor Alianței, Rusia reprezintă cea mai mare amenințare directă la adresa tuturor țărilor membre NATO, dar și la adresa păcii euroatlantice.

Consolidarea Flancului Estic prin creșterea numărului de militari care sunt în stare de alertă

În ceea ce privește apărarea și descurajarea, ca răspuns la posibilele amenințări, Alianța a decis consolidarea Flancului Estic. Mai exact, liderii NATO au hotărât creșterea numărului de militari gata să intervină rapid la peste 300.000.

„Liderii NATO au decis o schimbare fundamentală în privința apărării și descurajării, pentru a răspunde unor noi amenințări. Vom consolida Flancul Estic la nivelul de brigadă. Vom crește numărul forțelor gata să intervină rapid la peste 300 de mii. Vom consolida abilitatea de a răspunde inclusiv cu echipamente prepoziționate. Vom fi pregătiți cu sisteme de apărare antiaeriană.”, a mai declarat Stoltenberg, la Madrid, potrivit digi24.ro.

Totodată, secretatul general al Alianței Nord-Atlantice a precizat că este prima oară după Războiul Rece când NATO are astfel de planuri și că țările membre s-au angajat să cheltuie 2,5% din PIB pentru apărare.