Home » Știri » Știri externe » Țări membre NATO. Lista completă a statelor care fac parte din această organizație

Țări membre NATO. Lista completă a statelor care fac parte din această organizație

Ileana Mladinoiu / 31.01.2022, 11:32
Țări membre NATO. Lista completă a statelor care fac parte din această organizație

Organizație militară de asistență reciprocă în caz de agresiune, NATO reunește mai multe țări occidentale. S-a format în aprilie 1949 și a avut o structură asemănătoare Pactului de la Varșovia timp de câțiva ani.

Când și cum a luat naștere

Semnarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Asistenţă Mutuală, cunoscut în istorie drept Pactul de la Varşovia, a avut loc în 14 mai 1955, în urma celei de-a doua conferințe a statelor europene ce s-a desfășurat la Palatul Consiliului de Stat din Varşovia.

Au fost prezenți atunci  reprezentanţi ai Albaniei, Bulgariei, Cehoslovaciei, R.D. Germană, Poloniei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice.

Membrii Pactului de la Varşovia şi-au luat angajamentul să se apere unii pe alţii, dacă unul sau mai mulţi dintre ei erau atacaţi. Tratatul prevedea că semnatarii îşi bazau relaţiile pe principiul neintervenţiei în afacerile interne şi pe respectul suveranităţii şi independenţei naţionale.

Potrivit agerpres.ro, prăbușirea sistemului comunist din Europa a dus la încetarea existenței Pactului de la Varșovia pe 3 martie 1991. A fost apoi în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga pe 1 iulie 1991.

Înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord

Înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, NATO și-a propus ca obiectiv principal punerea în aplicare a unui sistem comun de apărare împotriva unui atac din exterior.

Sediul general NATO este la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se găsește în apropiere de Mons (Belgia). Rolul fundamental al statelor membre îl reprezintă garantarea libertății și a securității statelor membre prin mijloace politice și militare.

Secretar general al NATO este norvegianul Jens Stoltenberg, cea mai înaltă autoritate civilă, iar Consiliul Nord-Atlantic este organismul superior de luare a deciziilor politice din cadrul Nato.

Forțe militare NATO

Platforma nato.int ne informează că NATO are foarte puține forțe permanente proprii și că „odată ce membrii sunt de acord prin consens să se implice într-o operațiune, aceștia contribuie cu forțe în mod voluntar. NATO are o structură militară de comandă integrată, permițând Alianței să implementeze decizii politice care vor avea implicații militare”.

Statele fondatoare ale NATO sunt:

Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. În anii 1990, ca organizație comună de apărare, NATO a jucat un rol principal în dosarul fostei Iugoslavii.

Extindere NATO

În 1999 s-au adăugat Cehia, Polonia și Ungaria, în 2004 Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. De-a lungul timpului au existat și alte etape de extindere, cea mai recentă s-a petrecut în 2020, atunci când Macedonia de Nord a reușit să finalizeze formalitățile de aderare.

Lista celor 30 de state membre în ordine alfabetică

Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Turcia și Ungaria.

În 1966, Franța a părăsit organizația militară integrată NATO, rămânând în același timp membru al alianței. În 2009, Franța devine din nou membru cu drepturi depline.