Home » Știri » Știri externe » NATO vrea să crească numărul de soldați, care sunt în stare de alertă, la peste 300.000. Ce decizie s-a luat referitor la Rusia

NATO vrea să crească numărul de soldați, care sunt în stare de alertă, la peste 300.000. Ce decizie s-a luat referitor la Rusia

Alexandru Cazacu / 28.06.2022, 09:51
NATO vrea să crească numărul de soldați, care sunt în stare de alertă, la peste 300.000. Ce decizie s-a luat referitor la Rusia

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța Nord-Atlantică va mări numărul de soldați aflați în stare de alertă la peste 300.000. Se pare că aliații se pregătesc să adopte o nouă strategie, care descrie Moscova drept o amenințare directă, la patru luni de la începutul conflictului armat din Ucraina, transmite Reuters.

NATO crește numărul de soldați, care sunt în stare de alertă

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o schimbare geopolitică majoră în Occident, determinând țări precum Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO. Nu cu mult timp în urmă, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a anunțat că NATO va spori numărul trupelor, care sunt în stare de alertă, la peste 300.000 de soldați.

„Rusia a renunțat la parteneriatul și dialogul pe care NATO a încercat să-l stabilească cu ea de mulți ani. Au ales confruntarea în loc de dialog. Regretăm asta, însă trebuie să răspundem la această realitate, a declarat Jens Stoltenberg, la Bruxelles, înaintea summit-ului NATO de la Madrid ce va avea loc în cursul acestei săptămâni.

Summitul va avea loc în perioada 28 – 30 iunie și vine într-un moment crucial pentru Alianță. Secretarul a spus că NATO va avea în viitor „cu mult peste 300.000” de militari în alertă maximă, comparativ cu cei 40.000 care alcătuiesc acum forța de reacție rapidă, forța de răspuns a Alianței Nord-Atlantice, scrie Reuters.

NATO vrea să crească numărul de soldați, care sunt în stare de alertă
NATO vrea să crească numărul de soldați, care sunt în stare de alertă, la peste 300.000

Noul model de forță de răspuns al NATO

Potrivit unui oficial NATO, noul model de forță este menit să înlocuiască NRF (forța de răspuns a NATO) și să „furnizeze un număr mai mare de militari de înaltă pregătire în domenii, terestre, maritime, aeriene și cibernetice, care vor fi prealocate unor planuri specifice pentru apărarea aliaților”.

Secretarul general a spus că unitățile de luptă de pe flancul estic al alianței (cel mai apropiat de Rusia), mai ales în statele baltice, vor fi ridicate la nivel de brigadă, cum mii de militari în așteptare în țări din vest, cum ar fi Germania, ca întăriri rapide.

Oficialul NATO, care a rămas anonim, a declarat că noile măsurile vor permite Alianței să răspundă cu mai multe forțe într-un timp scurt, dacă va fi nevoie. El a adăugat că încă se lucrează la noul concept strategic și că tranziția era planificată să fie finalizată în 2023, potrivit sursei citate.

Ce se va discuta la summitul NATO de la Madrid

La summitul de la Madrid, NATO își va schimba comunicarea cu privire la Rusia care, la summitul de la Lisabona din 2010, era descrisă ca fiind un partener strategic.

„Mă aștept ca aliații să afirme clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre și a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a spus oficialul.

„Nu voi face nicio promisiune și nu voi face speculații cu privire la o anumită cronologie. Summitul nu a fost niciodată un termen limită” a adăugat Stoltenberg.

Începând de marți, liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc la Madrid. Acesta este probabil cel mai important summit al Alianței Nord-Atlantice din ultimele decenii.