Home » Știri » Știri externe » Ce este Bisht, mantia cu care Messi a fost îmbrăcat de emirul Qatarului. Foarte puțini știu, de fapt, rolul ei

Ce este Bisht, mantia cu care Messi a fost îmbrăcat de emirul Qatarului. Foarte puțini știu, de fapt, rolul ei

Ileana Mladinoiu / 20.12.2022, 12:30
Ce este Bisht, mantia cu care Messi a fost îmbrăcat de emirul Qatarului. Foarte puțini știu, de fapt, rolul ei

Ultimul meci al celei de-a 22-a  ediții a Cupei Mondiale FIFA disputat între Franța și Argentina, care a avut loc nu fără dezbateri în Qatar, s-a încheiat pe 18 decembrie 2022 cu o consacrare pentru Lionel Messi, argentinianul comparat mereu cu Maradona când el şi-a dorit, de fapt,  steaua de campion mondial. „Nu-l mai comparaţi cu Diego, lumea îi aparţine lui Messi acum”, scrie cotidianul sportiv catalan Mundo Deportivo, „și a dovedit singur acest lucru”. Nici revista sportivă „Marca” nu putea să râmână indiferentă, elogiindu-l astfel: „Messi a readus Argentinei bucuria şi mândria pe care le-a mai trăit în urmă cu mai bine de 30 de ani, cu Diego Armando Maradona în fruntea Albiceleste”. Însă, la Doha, „și-a găsit locul său în lume pentru a închide legenda perfectă”, completează revista citată. Cum a fost recompensat argentinianul Messi după victoria de duminică și de ce a fost îmbrăcat cu mantia Bisht de însuși emirul Qatarului.

Ce este Bisht, mantia cu care Messi a fost îmbrăcat de emirul Qatarului.  În ce ocazii speciale se folosește

După ce a marcat de două ori, ajutând apoi echipa să câștige loviturile de departajare împotriva Franței, jucătorul argentinian, Messi, a ridicat pe stadionul 974 din Doha singura recompensă care îi lipsea din cariera sa strălucitoare. În timp ce ridica celebrul trofeu de aur, fotbalistul septuplu câștigător al Balonului de Aur a fost surprins de camerele din întreaga lume purtând o mantie neagră transparentă peste tricoul argentinian cu trei steluțe. Pelerina lungă a fost pusă pe umeri de către emirul țării organizatoare, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, înainte ca președintele FIFA, Gianni Infantino, să-i înmâneze în sfârșit cupa.

Ce este Bisht, mantia cu care Messi a fost îmbrăcat de emirul Qatarului
Messi

Ce este această ținută misterioasă, numită „bisht” sau uneori „mishlaḥ” dăruită de emirul Qatarului pe podiumul ceremonial. În lumea arabă, „bisht” este o haină care se poartă peste „dishdasha”, ținuta tradițională de bază a bărbaților din Golf (o tunică mare cu mâneci lungi care ajunge până la gleznă, adesea însoțită de o „ghutra”, albă sau șapcă în carouri. Aceasta pelerină lungă, brodată cu fire aurii, poate fi purtată iarna sau la ocazii speciale (nunți, sărbători religioase etc.). Este de culoare maro, gri, bej, albă sau neagră, precum cea purtată de Lionel Messi. Asociată cu ceremonii și îmbrăcată de toți bărbații, ca smokingul sau cravata neagră în Occident, potrivit Arab News, de ce nu și cu regalitatea sau clerul. Membrii familiei regale o poartă aproape întotdeauna așa, site-ul respectiv dându-l ca exemplu pe Mohammad bin Salman al Arabiei Saudite sau pe emirul Qatarului, care a purtat-o în finala de pe stadionul Lusail.

Momentul a stârnit controverse

Secvența în care șeicul Tamim ben Hamad Al Thani l-a invitat pe atacantul argentinian victorios să urce pe podiumul ceremonial a provocat reacții puternice, unele chiar critice. Pentru că îmbrăcarea unei haine locale în timpul ridicării Cupei Mondiale nu a mai fost văzută până acum. Și dacă emirul a vrut cu siguranță să onoreze jucătorul străin cu numărul 10, să-i aducă un tribut, prin acest gest a făcut și o ultimă manifestare de „soft power”, versiunea Qatar, înainte ca lumina reflectoarelor să se stingă asupra primei ediții a  competiției ce a fost organizată într-o țară arabă.

Imaginile cu Lionel Messi și cupa vor fi pentru totdeauna asociate cu Bisht, prin urmare cu regiunea în care a câștigat trofeul. Odată finalizate fotografiile oficiale, cel care este supranumit „La Pulga” și-a scos mantia, îmbrăcând tricoul naționalei Argentinei.

Reacția lui Ciprian Panait, fost antrenor în Qatar

Ciprian Panait, într-o declarație pentru prosport.ro, consideră că Leo Messi nu a greșit cu nimic atunci când a acceptat să i se pună mantia pe umeri de către emir. „Pentru Messi a fost o mare formă de respect, atunci când a primit acel accesoriu. Când emirul Qatarului îți oferă acest dar, nu cred că cineva își permite să nu primească, dar oamenii neștiutori… niște comentarii fantastice, e incredibil ce pot spune românii în necunoștință de cauză. Să știți de la mine: în Arabia Saudită, în Qatar și în toate țările din Golf, cea mai mare onoare pe care ți-o poate face cineva este să îți dea acel obiect vestimentar, care e specific numai familiilor regale”.