Home » Știri » Știri externe » Ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia pentru a reduce consumul de energie electrică. Ce fac țările din UE

Ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia pentru a reduce consumul de energie electrică. Ce fac țările din UE

Alexandru Cazacu / 04.08.2022, 11:49
Ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia pentru a reduce consumul de energie electrică. Ce fac țările din UE

În contextul incertitudinilor cu privire la livrarea de gaz rusesc în sezonul rece 2022, din ce în ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au început să ia măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică. Haideți să vedem ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia din acest punct de vedere.

Ce măsuri s-au luat în unele țări din UE pentru a reduce consumul de energie electrică

După cum bine știm, gazul este sursa principală de căldură în cazul blocurilor de locuințe, fiind totodată folosit și la producerea de energie, în diferite grade, în funcție de țară. Dacă rușii ar decide să oprească complet livrarea de gaz în Europa, Comisia Europeană estimează că, în sezonul rece din acest an, UE ar putea înregistra un deficit de circa 45 miliarde de metri cubi. Asta înseamnă aproximativ 15% din consumul anual obișnuit al statelor membre între august și martie.

Tocmai de aceea, Uniunea Europeană a decis să reducă consumul cu 15% pentru a permite stocarea energiei.

„Europa trebuie să fie pregătită. Pentru a trece iarna, presupunând că există o întrerupere completă a gazului rusesc, trebuie să economisim gaz pentru a ne umple depozitele mai repede. Și pentru a face acest lucru, trebuie să reducem consumul de gaz. Știu că nu e ușor, dar trebuie să ne protejăm”, a declarat Ursula von der Leyen.

După cum arată analizele Euronews și Associated Press, din ce în ce mai multe țări europene au decis să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică. Haideți să vedem care sunt aceste state și ce măsuri au luat în acest context.

Ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia pentru a reduce consumul de energie electrică
Ce măsuri s-au luat în Germania, Franța, Spania și Grecia pentru a reduce consumul de energie electrică

Germania

Nemții folosesc o mare din gaz pentru încălzire. Doar un procent de aproximativ 15% este destinat producerii de electricitate. Chiar și așa, autoritățile din Germania caută diferite moduri de a reduce consumul în ambele situații.

De exemplu, Hanovra a devenit primul oraș important care a introdus măsuri de economisire a energiei. Aici, apa caldă nu va mai fi disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice sau în dușurile de la piscine și săli de sport. Totodată, clădirile municipale nu vor mai fi încălzite la temperaturi de peste 20 de grade Celsius. În plus, aparatele mobile de aer condiționat și radiatoarele au fost interzise.

Ba chiar mai mult de atât, începând din data de 27 iulie 2022, monumentele istorice și clădirile municipale din Berlin nu vor mai fi luminate după lăsarea serii.

Franța

În următorii doi ani de zile, Franța are de gând să reducă cu 10% consumul de energie, chiar dacă țara își obține 70% din energie din energia nucleară. Ca urmare a unei decizii a Ministerului Tranziției Ecologice, magazinele care au aparate de aer condiționat nu au voie să țină ușile deschise, în caz contrar riscă să fie sancționate cu o amendă de 750 euro.

De asemenea, aerul condiționat va fi pornit în birourile guvernamentale doar dacă în interior temperatura este mai mare de 26 grade Celsius. Printre altele, a fost introdusă și interdicția publicității luminoase în intervalul orar 01:00 – 06:00. Mai multe orașe din regiunea Meurthe-et-Moselle au oprit chiar și iluminatul stradal după miezul nopții.

Spania

Deși Spania nu este chiar atât de dependentă de gazul rusesc, autoritățile încurajează cetățenii să reducă consumul de energie. Ministrul mediului spaniol, Teresa Ribera, i-a sfătuit pe cetățeni să se obișnuiască să stingă lumina când intră părăsesc o cameră. Oficialul susține că utilizarea corectă a termostatului este la fel de importantă. Spania încearcă să reducă utilizarea gazului cu aproximativ 7-8%.

Grecia

Grecii și-au propus să reducă consumul de energie a țării cu 10% în acest an și cu 30% până în anul 2030. Așa se face că, aparatele de aer condiționat nu pot fi setate la temperaturi de sub 27 de grade Celsius în clădirile publice, iar angajații sunt sfătuiți să se asigure că laptopurile sunt închise la sfârșitul zilei de muncă.

În plus, elenii i-au o serie de măsuri pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, autoritățile au anunțat un program de 640 de euro pentru reînnoirea sistemelor de răcire și a ferestrelor în instituțiile statului.