Home » Știri » Știri externe » Prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august

Prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august

Alexandru Cazacu / 14.07.2022, 09:31
Prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august

Guvernul de la Budapesta a declarat stare de urgență energetică. De asemenea, autoritățile maghiare au aprobat și un plan al energiei. Conform șefului cabinetului lui Viktor Orban, noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 august 2022. În plus, Ungaria și-a intensificat și pregătirea forțelor armate. Ce alte măsuri s-au luat, puteți afla în continuare.

Ungaria, prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică

În cadrul unei conferințe de presă, Gergely Gulyas a declarat că prelungirea conflictului din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au dus la majorare dramatică a prețurilor la energie în Europa, provocând o criză energetică în mare parte a continentului.

După cum subliniază șeful de cabinet al lui Viktor Orban, este din ce în ce mai clar faptul că, după cum stau lucrurile în prezent, cel mai probabil, Europa nu va avea suficient gaz pentru toamnă și iarnă.

Gergely Gulyas susține că declararea stării de urgență energetică este în interesul protejării familiilor maghiare și a resurselor țării. În plus, el a adăugat că guvernul de la Budapesta urmează  astfel exemplul altor țări europene.

Planul de șapte măsuri aprobat de autoritățile ungare

După cum spuneam și anterior, autoritățile ungare au declarat stare de urgență energetică, adoptând un plan de șapte măsuri, a anunțat miercuri șeful de cabinet a lui Viktor Orban.

Planul va intra în vigoare de la 1 august 2022 și prevede, printre altele, eliminarea plafonării prețurilor la utilități, însă doar în cazul consumurilor peste medie. De asemenea, autoritățile din Ungaria au decis și interzicerea exportului de combustibili (inclusiv gaz), dar și majorarea producției interne de gaz până la 2 miliarde de metri cubi, față de 1,5 miliarde cât este în prezent, potrivit dcnews.ro.

Prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică
Prima țară din Europa care a declarat stare de urgență energetică

Ungaria și-a intensificat pregătirea forțelor armate

Tot miercuri, Kristof Szalay-Bobrovniczky, ministrul apărării din Ungaria, a anunțat că a ordonat intensificarea pregătirii forțelor armate. În cadrul unei postări pe Facebook, ministrul a scris: „Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, ca războiul din imediata vecinătate a Ungariei și imigranți ilegali violenți asediind frontiera”.

Conform ministrului Kristof Szalay-Bobrovniczky, în fața acestor provocări au luat măsuri și alte state din Europa. De exemplu, Regatul Unit al Marii Britanii a anunțat mobilizarea forțelor armate. Totodată, Slovacia a declarat stare de urgență, iar Polonia își crește și ea nivelul de pregătire a forțelor militare.

Ministrul spune că și armata ungară trebuie să fie înarmată și pregătită, explicând faptul că în următoarele săptămâni și chiar luni de zile, forțele armate ungare vor fi implicat în mai multe exerciții pe teritoriul țării. El subliniază că procesul de instruire va fi mai accelerat și că un număr mai mare de rezerviști vor fi mobilizați.

Miercuri, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a explicat că Europa, dar mai ales vecinii Ucrainei, se confruntă cu „provocări foarte grave la adresa securității lor fizice” din cauza războiului, a inflației de război, dar și a nesiguranței cu privire la livrările de energie. Șeful diplomației din Ungaria a lansat acest avertisment în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din Slovacia, Austria, Slovenia și Republica Cehă.