Home » Stiri Diaspora » Ce salariu are un șofer de camion în Germania, Italia, Franța, România și în alte țări din Europa. Diferența uriașă

Ce salariu are un șofer de camion în Germania, Italia, Franța, România și în alte țări din Europa. Diferența uriașă

Manolică Anca / 08.06.2022, 16:12
Ce salariu are un șofer de camion în Germania, Italia, Franța, România și în alte țări din Europa. Diferența uriașă

Dacă și tu gândești să devii șofer profesionist de camion, cu siguranță te-ai întrebat ce salariu lunar ajunge să primească un astfel de conducător. Reușește să își întrețină familia? Cum va fi viața pe șosea? Merită aceste sacrificii? Am alcătuit, în rândurile de mai jos, o listă cu salariile pe care le încasează un șofer de tir în diferite țări din Europa. Diferența față de România este colosală!

Ce salariu are un șofer de TIR în țările europene

Șoferii de camioane sunt o parte esențială a sistemelor noastre, deoarece ajută la transportul a tot felul de bunuri în întreaga lume. Circa 90% din toate produsele de consum și alimentele din lume sunt duse cu ajutorul TIR-urilor până la destinația lor finală, așadar, acești angajați sunt extrem de importanți pentru creșterea unei economii.

Ce salariu are un șofer de camion depinde de multe lucruri și sunt diferite în fiecare țară. Printre factori se numără locul unde își are sediul compania, distanța parcursă, dimensiunea vehiculului, mărimea companiei angajatoare, vechimea, calificările și experiența șoferului, condițiile de muncă, structura salarială.

Dacă te-ai întrebat vreodată cu câți bani este remunerat un șofer de camion în Germania, ​​Franța, Italia sau România și nu ești prea lămurit, aruncă o privire pe lista de mai jos. Conform datelor de pe ziarulromanesc.ro, cel mai bine se câștigă în Europa de Vest, dar și în Scandinavia. Angajații pot primi un salariu lunar brut de 3.000-4.000 de Euro.

  • Germania: 3.000-4.000 de Euro
  • Franța: 2.500-3.500 de Euro
  • Țările de Jos: 2.500-3.500 de Euro
  • Cehia: 16.000-18.000 CZK (650-730 de Euro)
  • Suedia: 28.000-30.000 SEK ( 2.700-2.900 de Euro)
  • Norvegia: 29.000-30.000 NOK (2.850-29.50 de Euro)
  • Italia: 2.700-3.000 de Euro
  • Islanda: 3.900-4.300 de Euro

Important de menționat este că venitul de bază nu include costul indemnizației de șofer. De asemenea, există angajatori care oferă bonusuri motivante, iar de multe ori cazările și mesele zilnice sunt decontate.

Ce salariu are un șofer de camion în Europa
Ce salariu are un șofer de camion în Europa

Ce salariu are un şofer de camion în România

Un studiu arată că salariul unui șofer de camion în România pornește de la 2.500 de lei net (aproximativ 500 euro), iar venitul poate crește considerabil în funcție de tipul transportului, dar și de experiența conducătorului, orele de condus și kilometrii parcurși.

Cei care aleg să meargă în străinătate ajung să câștige, cu siguranță, un salariu mult mai mare. Asta pentru că este unul dintre cele mai grele sectoare în care un șofer profesionist își desfășoară activitatea.

Lipsă mare de profesioniști din cauza războiului

În ultimele luni, statisticile Asociației Federale pentru Transport de Marfă, Logistică și Utilizare (BGL) sunt tot mai îngrijorătoare. Europa are nevoie de peste 100.000 de șoferi de TIR, principala problemă a lipsei acestora fiind războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina.

De atunci, bărbații ucrainieni au fost nevoiți să se întoarcă în țara natală, pentru a lupta pe front. Cei mai mulți dintre aceștia lucrau pentru companii de transport poloneze și lituaniene.