Home » Știri » Știri externe » „Pregătiți-vă ca Rusia să taie complet gazele în UE!”. Cine face avertismentul crunt

„Pregătiți-vă ca Rusia să taie complet gazele în UE!”. Cine face avertismentul crunt

Alexandru Cazacu / 06.07.2022, 14:03
„Pregătiți-vă ca Rusia să taie complet gazele în UE!”. Cine face avertismentul crunt

Ursula von der Leyen vine cu avertizări pentru statele membre UE. Conform șefei Comisiei Europene, blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor rusești. „Pregătiți-vă ca Rusia să taie complet gazele în UE!”, a spus oficialul, precizând că la jumătatea lunii va anunța planuri de urgență pentru asigurarea transportului gazelor, dacă rușii sistează complet furnizarea.

Ursula von der Leyen, despre întreruperea completă a gazelor rusești

Nu cu mult timp în urmă, șefa Comisiei Europene a avertizat Uniunea Europeană să se pregătească pentru o eventuală întrerupere completă a gazelor din Rusia. Ursula von der Leyen a precizat că, la jumătatea lunii iulie, urmează să anunțe o serie de planuri de urgență la nivelul UE, pentru a se asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie”, în situația în care Rusia sistează complet furnizarea de gaze rusești.

Totodată, Ursula von der Leyen a informat Parlamentul European cu privire la progresele realizate în eliminarea dependenței de importurile de energie din Rusia. După cum bine știm, conflictul armat declanșat de Rusia în Ucraina a dus la mai multe sancțiuni europene împotriva Rusiei. Așadar, rușii au reacționat prin sistarea unor livrări, potrivit Antena 3.

Rușii au sistat deja livrările de gaze către 12 țări membre UE

De asemenea, oficialul susține că livrările de gaze către 12 state europene au fost deja sistate de către Rusia. Astfel, importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite s-a triplat, la nivelul Uniunii Europene, în comparație cu 2021. În același timp, importurile medii de gaze rusești au scăzut cu o treime, precizează von der Leyen.

Deși Europa se confruntă cu o criză energetică din ce în ce mai acută, șefa executivului european a respins apelurile la temporizarea tranziției spre energia regenerabilă în UE. Ea susține că „noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor”, precizând că astfel de surse de energie „ne asigură independența față de combustibilii fosili rusești”.

Rusia taie complet gazele în UE
Rusia să taie complet gazele în UE. Avertismentul crunt

Ursula von der Leyen: „Putin continuă să folosească energia ca pe o armă”

Ba chiar mai mult de atât, Ursula von der Leyen susține că o concurență continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va duce decât la creșterea prețurilor și la finanțarea lui Vladimir Putin.

„Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă. Acesta este motivul pentru care Comisia lucrează la un plan european de urgență”. a adăugat ea.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit deja luna trecută asupra faptului că toate stocurile de gaze naturale din blocul comunitar ar trebui să fie la cel puțin 80% din capacitate pentru a face față în această iarnă. Noul regulament mai spune că stocarea subterană a gazelor pe pământul UE va trebui să fie umplută până la 90% din capacitate înainte de iarna 2023 – 2024.

Războiul din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să-și regândească politicile energetice și să rupă legăturile cu combustibilii fosili ruși. Țările membre au convenit să interzică 90% din petrolul rusesc până la sfârșitul anului, pe lângă interzicerea importurilor de cărbune rusesc care va începe în luna august.