Home » Știri » Știri externe » Ce trebuie să știe cei care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia. Amenzi pot ajunge până la 1.600 de euro pentru această greșeală

Ce trebuie să știe cei care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia. Amenzi pot ajunge până la 1.600 de euro pentru această greșeală

Alexandru Cazacu / 29.07.2022, 14:56
Ce trebuie să știe cei care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia. Amenzi pot ajunge până la 1.600 de euro pentru această greșeală

Dacă circulați în Italia cu o mașină cu numere românești, trebuie să știți ce este de făcut pentru a evita unele amenzi prevăzute de legea italiană. În Italia a intrat în vigoare registrul autovehiculelor străine (Reve). Autoritățile italiene vin cu noi reglementări și amenzi de mii de euro pentru conducătorii auto care nu se conformează.

Ce trebuie să știe șoferii care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia

După cum bine știm, achiziționarea unui autoturism este un pas destul de important. În caz că nu știați, în Italia, costurile sunt de cele mai multe ori mai mari decât în alte state membre ale Uniunii Europene. Se pare că este mai avantajos să cumperi un autoturism din alte țări decât din Italia.

Ei bine, numerele de înmatriculare străine sunt din ce în ce mai des întâlnite în Italia, așa se face că legiuitorul a hotărât să pună o anumită limită, aducând unele modificări în Codul Rutier. În luna noiembrie a anului trecut a fost adoptată Legea 238/21. Actul normativ a  adus o serie de schimbări cu privire la circulația mașinilor cu numere străine în Italia.

Toate aceste modificări au venit nu doar din cauza unui concept economic, ci și din cauza unor probleme de natură fiscală. Cu toate acestea, dacă conduceți o mașină cu numere străine în Italia, trebuie să aveți în vedere noile prevederi legale cu privire la plăcuțele de înmatriculare străine.

Ce trebuie să știi dacă circuli în Italia cu o mașină cu plăcuțe de înmatriculare românești

În caz că nu știați deja acest lucru, începând cu data de 1 februarie 2022, orice persoană care locuiește în Italia și are o mașină cu număr de înmatriculare străin poate circula pe teritoriul acestei țări doar trei luni de zile. Astfel, la expirarea acestui termen, mașina respectivă trebuie înmatriculată în Italia sau transportată în afara granițelor acestui stat.

Totuși, reglementarea respectivă se modifică în cazul unui rezident în Italia care utilizează o mașină care nu este deținută de acesta și care are plăcuțe de înmatriculare străine. În această situație, dacă până la data de 1 februarie limitările erau aproape inexistente, după noul decret lucrurile se schimbă radical.

Ce trebuie să știe cei care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia
Ce trebuie să știe cei care circulă cu o mașină cu numere românești în Italia

Așadar, românii care circulă pe teritoriul Italiei și așteaptă să primească cetățenia italiană au la dispoziție un termen de 90 de zile pentru a reînmatricula mașina. Conform celor de la quattromania.it, în cazul în care nu se solicită cetățenia, șoferii pot circula vreme de 12 luni.

Este important să menționăm faptul că, conducătorii auto care nu respectă noile reglementări pot fi sancționați cu amenzi destul de mari. Mai exact, cei fără acte pot primi o amendă cuprinsă între 250 și 1.600 de euro, dacă conduc un autovehicul neînmatriculat în termenele prevăzute de lege.

Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă legea

Astfel, persoanele care nu s-au înscris în „Registro dei veicoli esteri” (Reve) riscă să fie sancționați cu o amendă de până la 3.558 de euro, potrivit, stiridiaspora.ro. Totodată, pentru a înmatricula un autovehicul, indiferent că acesta este nou sau second-hand, este nevoie de o serie de documente.

După achiziționarea mașinii respective, vor fi necesare plăcuțele temporare de înmatriculare și o asigurare temporară valabilă până la ieșirea din Italia. În concluzie, de îndată ce te vei întoarce în Italia, trebuie să reasiguri autovehiculul în cauză.